nově otvírací doba
   11:00 - 15:00
 
Jídelní lístek 22. týden od 25.5. - 29.5.2020
 
rozvozy příjímáme na tel. 608 287 189
minimální cena objednávky rozvozu 100,- Kč, doba rozvozu 10:30 - 13:30, poslední objednávka 13:00
 
    Pondělí 25.5.2020 alergeny    
  0,2l polévka:    Zeleninová s jáhlami a petrželí   25,- Kč  
  300g   1. Dušená kapusta, brambor, pohankové karbanátky   70,- Kč  
  300g   2. Těstovinový salát s ořechovým přelivem 1, 8 70,- Kč  
  100g saláty: 3. Míchaný salát - čínské zelí, ředkvička, pórek, okurek   20,- Kč  
  100g   4. Řepový s kyselým zelím   15,- Kč  
    Úterý   26.5.2020      
  0,2l polévka:   Rajská s cizrnou a libečkem   25,- Kč  
  300g   1. Koprová omáčka, špaldový knedlík, vegan-vajíčko 1 75,- Kč  
  350g   2. Čočka s rýží po indicku   70,- Kč  
  100g saláty 3. Zelný s mrkví   15,- Kč  
  80g   4. Listové saláty - mix   20,- Kč  
    Středa   27.5.2020      
  0,2l polévka:   Hrachový krém   25,- Kč  
  300g   1. Lečo s červenou čočkou, brambor/rýže natural   70,- Kč  
  250g   2. Bramborovo-pohankové šulánky s mákem   75,- Kč  
  100g saláty 3. Řepový s křenem   15,- Kč  
  100g   4. Ovocný - jablko, banán, pomeranč, rozinky   20,- Kč  
    Čtvrtek 28.5.2020      
  0,2l polévka:   Mrkvový krém se zázvorem   30,- Kč  
  300g   1. Pohankové halušky se zelím a uzeným tofu 6 70,- Kč  
  300g   2. Kari rizoto s fazolkami mungo a přelivem   70,- Kč  
  100g saláty 3. Zelný s křenem a petrželkou   15,- Kč  
  100g   4. Celrovo-mrkvový 9 20,- Kč  
    Pátek   29.5.2020      
  0,2l polévka:   Česneková s bramborem   25,- Kč  
  300g   1. Cizrna v rajské omáčce, rýže natural   70,- Kč  
  300g   2. Dušený špenát, brambor, cizrnový plátek s olivami   70,- Kč  
  100g saláty 3. Řepový s kyselým zelím   15,- Kč  
  100g   4. Mrkvovo-jablkovo-ořechový s rozinkami 8 20,- Kč  
 
Alergeny:
1-lepek, 2-korýši, 3-vejce, 4-ryby, 5-arašídy, 6-soja, 7-mléko, 8-ořechy, 9-celer, 10-hořčice, 11-sezam, 12-oxid siřičitý, siřičitany, 13-vlčí bob, 14 -měkkýši

1-lepek, 2-korýši, 3-vejce, 4-ryby, 5-arašídy, 6-soja, 7-mléko, 8-ořechy, 9-celer, 10-hořčice, 11-sezam, 12-oxid siřičitý, siřičitany, 13-vlčí bob, 14 -měkkýši
 
standardní porce: 300g, velká porce 400g (+20,- Kč), přílohy 150g
jídlo vhodné pro vegany, vegetariány, bezlepkovou a bezlaktózovou dietu
Jídelníček naleznete na https://greenbar.717.cz/ na FB Greenbar-Kroměříž, www.menicka.cz
 
Nachystali jsme pro Vás od 27.4.2020 rozvozy jídel

Objednávky na rozvozy aktuálně přijímáme těmito způsoby:
Telefonicky: 608 287 189  
poslední objednávka do 13:00 

Doba rozvozů - od 10:30 - 13:30
Pokud máte zájem o konkrétní čas, uveďte ho,
budeme se ho snažit splnit (v rámci možností)

Cena rozvozů - ceny rozvozu nejsou započítány v ceně jídla, tak jako u většiny restaurací,
je to tak férovější pro ty, kteří k nám dojdou osobně :)
Ceny jsou stanoveny podle rozvozových zón.
- červená zóna (cca do 3 km vzdálenosti od naší jídelny) - 25,- Kč
- modrá zóna (cca do 10 km vzdálenosti od naší jídelny) - 50,- Kč

Platby při předání jídla hotově nebo stravenkami 

Obaly - 2 varianty:
Naše  jednorázové obaly - co obal to 5,- Kč (na polévku, menubox, na salát, na nápoj)
Vlastní jídlonosiče 
Pokud máte zájem o celotýdenní stravu ve vlastních jídlonosičích, tak budou potřeba 2 sady jídlonosičů označených nesmazatelným fixem na viditelném místě (např. na horním víčku) ideálně přelepit izolepou. Při prvním rozvozu Vám dovezeme jídlo v menuboxu a vyzvedneme si Vaše jídlonosiče, a pak už budeme jenom  měnit Vaše jídlonosiče.
klikni na obrázek
klikni na obrázek
 
Telefon:     608 287 189
E-mail:  greenbarkromeriz@seznam.cz
Adresa:    Tylova 235,767 01 Kroměříž
Vedoucí provozu: Ing. Lucie Ištvánková
Bezlepkový celozrnný chleba

3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.
Makové kuličky

Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

Zajímavé odkazy

Pečené tofu – plátky, nebo „škvarky"


Bílé tofu nakrájím podélně na 3 plátky a po upečení použiji do sendviče, nebo krájím na ty 3 plátky a dále pak na kostky, z nichž upeču tzv. „škvarky“ :-)
Pomastím plech olejem a pokládám plátky, nebo 2-3 ks tofu pokrájené na kostky. Pokapu olejem, soj. omáčkou, posolím, dám celý kmín a posypu hodně Tebi – dodá chuť „masa“ . Promíchám.......plátky neobracím, jsou zhruba po 20ti min. upečené a voňavé, kostky v těch 20ti min. 1-2x promíchám.

Gomasjo

Sezamové semínko nasucho opražíme na pávni do té doby, než začne lupat. Potom ho vsypeme do mixéru s polovičním množstvím soli a krátce pomixujeme.
Směs pak používáme jako koření. Připomíná masovou chuť i vůni a tak jí můžeme dochucovat karbenátky, pomazánky i omáčky. Uchováváme v uzavřené sklenici v chladu.

Ovesné placičky


sůl 1/3 čl
lněné semínko mleté 4 pl
ovesné vločky 2 šálky ( jeden šálek = 1,4 dcl)
med 2 čl
slunečnice mletá 2 pl
skořice 1/4 čl
sojové mléko 1,5 šálku
olej 2 čl

Slunečnici a len umeleme, smícháme s ostatními surovinami a tím vytvoříme řídké těsto, které necháme stát asi 10 minut. Po zhoustnutí kladem po lžících na pečící papír na plechu, mírně je roztáhneme a pečeme asi 20 - 25 minut zhruba na 190 st. C (podle trouby a až zčervenají.
Placičky můžeme použít namísto pečiva ke snídani a potírat je zdravými sladkými pomazánkami a nebo medem.
Když vynecháme med a skořici, můžeme přidat např. utřený česnek a třebas různé bylinky a máme variantu na slano.

Karbenátky z cizrny


Uvařená cizrna (množství dle strávníků) - předem na noc namočit a vařit v papiňáku zhruba 40 min.
2 hrníčky uvařené cizrny - umlít a nebo umixovat
jemné ovesné vločky - množství dle potřeby na zahuštění (já dala asi 100 g) namočit do trošky vody
česnek - 3 - 5 stroužků dle chuti
4 - 5 PL Tebi kvasnic
sůl, vegeta bez glutamátu, majoránka
může se přidat trošku strouhanky nebo celozrnné mouky když je potřeba směs zahustit

Vajíčka nejsou potřeba, vločkama se karbanátky krásně spojí.
Uděláme si placičky, které obalujeme ve strouhance a pečeme v troubě.
Množství cizrny i ovesných vloček si každý může upravit podle sebe.
Jsou výborné s bramborovou kaší, do které zamícháme podušenou cibulku.

Tofu praženica


1/2 balenia tofu biele (môže byť pre chuť aj trochu udené tofu)
4 ks šampiňóny čerstvé
podľa chuti hrášok mrazený
1 ks cibuľa menšia,
soľ
kurkuma mletá
chilli mleté
olej rastlinný

Vidličkou roztlačíme tofu. Pridáme trošku chilli, kurkumu a koreniny na ochutenie a dofarbenie. Cibuľku si nakrájame na malé kocky a udusíme na vode. Očistené a nakrájané šampiňóny pridáme k cibuli, jemne osolíme a dusíme pár minút. K šampiňónom pridáme tofu a hrášok a popražíme na panvici. Keď je to hotové pridáme trochu oleja a podávame s čerstvou zeleninou.

Guacamole ze zeleného hrášku

Guacamole se tradičně vyrábí z avokáda, ale pokud zrovna avokádo nemáš, můžeš zkusit tuto variantu.

2 hrnky mraženého hrášku
1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy (uprav množství dle chuti)
2 stroužky rozmačkaného česneku
zelená petrželka či nať koriandru podle chuti
1 malá nakrájená červená cibule
2 rajčata nakrájená na kostky
půl červené papriky na drobno nasekané nebo nastrouhané

Rozmraz hrášek v teplé vodě (nevař). Nechej okapat. Hrášek rozmixuj spolu s citronovou šťávou dohladka. Dej do misky a vmíchej do toho ostatní ingredience. Můžeš podávat s celozrnnými plackami, krekry nebo nakrájenou zeleninou. Hodí se také k rýži či těstovinám.


Česnekové sendviče


Chleba
Olej
Hodně mačkaného česneku
Sůl
Jakékoliv koření, bylinky, sušená paprika, tebi ...

Chleba nebo housky použijeme pokud možno celozrnné (nemusí být toastový čtvercový). Smícháme rozmačkaný česnek, sůl, koření a olej. Potíráme větší vrstvou obě strany chleba a dáme zapéct do sendvičovače (toastovače). Budete překvapeni, jak jednoduché jídlo může být dobré.


Domácí kečup

1 plechovka syrových nebo sterilovaných rajčat
cibule
česnek
bazalka
olivový olej
sůl

Rajčata povaříme společně s česnekem, cibulí, bazalkou, solí, popř. dalším kořením dle vlastní chuti, tak 15 minut. Poté rozmixujeme s 1 lžící olivového oleje. Uskladňujeme v chladnu (vydrží až 5 dní) nebo zavařujeme.

Sojový "polštářek"


2 hrníčky namočených sojových bobů
1 1/2 hrníčků vody
1 hrníček nakrájené zelené papriky
1 čajová lžička sušené papriky
1 čajová lžička soli
3 čajové lžičky wurzlu nebo vegety bez glutamanu sodného (Solčanka)
1 střední cibule nasekaná na drobno
3 polévkové lžíce sušeného droždí Tebi

Rozmixuj sojové boby s dostatečným množstvím vody, aby se daly mixovat. Smíchej s ostatními přísadami. Peč v troubě na 200°C necelou hodinku. Pokud chceš, můžeš papriku rozmixovat spolu se sojovými boby. Nebo přidej nakrájené rajče či nastrouhanou mrkvičku.


Ne-masové kuličky (meat balls)


1 hrníček vařené rýže nebo jáhel
1/2 hrníčku pomletých slunečnicových semínek
1/2 hrníčku pšeničných klíčků
1/2 čajové lžičky italských bylinek (bazalka, oregáno, tymián …)
1/2 hrníčku mletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce kešu
1 čajová lžička soli

Všechno smíchej. Vyválej kuličky. Popraš mletou paprikou. Peč na 200°C na pečícím papíru 30 minut. Použij místo klasických masových kuliček do rajské polévky či omáčky atd.

Rýžové krokety


1 hrníček nasekaných ořechů
1 hrníček vařené rýže natural
1 hrníček opečených kostek chleba, rozmixovaných (bread crumbs)
1 polévková lžíce sojové mouky (pro spojení)
1 1/2 čajové lžíčky soli
1 polévková lžíce nasekané petržele
1 malá cibulka, najemno nařezaná
1 hrníček sojového mléka

Všechno smíchej. Vytvaruj krokety. Peč na pečícím papíru nebo vymazaném plechu v předehřáté troubě na 200°C do zlatova. Asi 40-45 minut. Podávej zalité omáčkou nebo samostatně.

Brokolice s rýží


1 hrníček vařené rýže natural
1 kytice čerstvé brokolice (nebo jeden balíček mražené)
1 1/2 hrníček vody
2 polévkové lžíce arrow root (nebo i jiného obyčejné škrobu)
1 1/2 polévkové lžíce wurzlu nebo solčanky (vegeta bez glutamanu)
1 čajová lžička kurkumy
1/4 hrníčku nasekaných mandlí
1/4 hrníčku sojové majonézy

Vychlaď vařenou rýži. Rozprostři do plytké zapékací misky. Podus brokolici a rozlož na vrstvu rýže. Smíchej vodu se škrobem a povař, dokud nezačne tuhnout, přidej majonézu a koření. Zalej tím brokolici. Posypej mandlemi. Peč asi 20 minut při 200°C nebo dokud to nezačne bublat. Ihned servíruj.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one