Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Brokolicová pomazánka
4 min. dusíme brokolici, kapustu či jinou zeleninu na vodě se sojovou omáčkou. Na oleji orestujeme cibulku s lahůdkovým droždím. Vše rozmixujeme s česnekem, uzeným tofu, slunečnicemi, solčankou, citronem a bylinkami.

Ovocné smoothie pro silné kosti
Na sucho rozmixujeme sezam, mák, chia semínka. Smícháme s banány, pomerančem, pár švestkami a datlemi citron.šťávou. Přidáme, 1 PL zeleného ječmene, 1 čl kurkumy a ½ čl kayenského pepře. Doředíme sojovým mlékem, dochutíme vanilkou.

Ovocný řez
Uděláme těsto z 5 banánů, pohankové a kukuřičné kaše. Ochutíme rozinkami, stévií a karobem. Zahustíme ovesnou moukou a lněným semínkem. Rozetřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Náplň V mixeru rozmixujeme 8 banánů, broskvový kompot, 5 kukuřičných vanilkových pudinků, celý citron, pár kapek vanilky a stévie, 1 PL kurkumy a 3 dl slunečnic. Přidáme 2 dl vody a uvaříme do hustého krému, který nalijeme za tepla na karobový korpus. Nahoře posypeme kokosem.

Bezlepkový celozrnný chleba
3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Čočkové karbenátky
1 litr vařené čočky scedíme a ochutíme cibulkou restovanou na oleji a lahůdkovém droždí, sojovou omáčkou, solčankou, praženým mletým sezamem, saturejkou drceným kmínem a provensálským kořením. Vše zahustíme kukuřičnou, ovesnou či pohankovou moukou. Hmotu buď vložíme do vymazaného pekáče a pečeme 30´na 175°C nebo z ní formujeme karbenátky a pečeme na peroutkou vymazané pánvi.

Bezlepkové buchty
V 3/4 l teplé vody rozpustíme kostku kvasnic, přidáme 1 Pol.lž. cukru, 2 PL lecitinu, vit. C a necháme vykvasit. V misce smícháme mouky cca po 2 dl: kukuřičnou, pohankovou, lněnou, 1 dl škrobu příp. 2 PL chia semínek gumy na zpevnění tvaru. Osolíme a smícháme s vodou a droždím. Vypracujeme řidší těsto na buchty. Nechá-me ½ h vykynout. Pak je rozložíme na plech a nahoru roztíráme nádivku, nebo pokládáme ovocem a posypkou. Opět necháme ½ h nakynout. Pečem 30 min. na 175° C. Nádivku můžeme udělat např. - z dušených jablek s rozinkami a citron.šťávou, zahuštěnými kokosem a trochou ovesné mouky - nebo z meruňkové marmelády zahuštěné mletými vlašskými ořechy - či povidly s dušenými jablky a mletým mákem - nebo tofu ala tvarohovou nádivkou z 1 kostky bílého tofu, 1 l dušených jablek, 1 celého citronu, šálku ovesné mouky a 3 vanilk. kukuř. pudinků, 1 PL kurkumy, stévie na doslazení a pár kapek vanilky. Vše rozmixujeme, krátce povaříme a klademe na těsto. Zdravá posýpka: na rozložené zavařené či čerstvé ovoce sypeme posýpku z 1,5 dl vody, 2 vanilkových pudinků, stévie na oslazení a kokosu na dohuštění.

Makové kuličky
Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

GREENBAR - veganská jídelna na Tylově ulici v Kroměříži

vegan-food-selection-t.jpg
Tento týden od 25.-29.3.2019 bude z technických důvodů zavřeno. Děkujeme za pochopení.
Příznaky: Vysoký obsah cholesterolu je neviditelné riziko, protože nemá přímé vnější příznaky. Příznaky jsou podobné jako u aterosklerózy (možné bolesti nohou, vysoký krevní tlak, bolest v hrudní oblasti okolo srdce atd.) a vysokého krevního tlaku (bolest hlavy, zmlžené vidění, rychlý tep nebo pocit malátnosti).

Příčina: Cholesterol je tuková voskovitá hmota, která se běžně vyskytuje ve všech tělních buňkách. Je používán ke stavbě buněk, k tvorbě hormonů a pomáhá při trávení potravy. Tvá játra vyprodukují pro tělo dostatek cholesterolu. Ale cholesterol se nachází také ve všech živočišných produktech , v mléčných výrobcích, v sádle a hydrogenovaných tucích. Nadbytek cholesterolu se hromadí v tukových zásobách podél vnitřních stěn tepen. Tak pomalu cévy ucpává a natrhává tkáně a vytváří vláknitý plak. Výsledkem je ateroskleróza.
Tady jsou některá fakta o cholesterolu, abys lépe mohl pochopit celou situaci:
Zaprvé se cholesterol nachází v naší stravě, většina z toho je ve vajíčkách a mase. Jedno vejce má 275 mg a třeba jablko nemá žádný.
Dále je cholesterol ve tvé krvi. To je to, co měří lékař. Ideálně by měl být pod 200 mg/dl. V krvi jsou dva typy cholesterolu:

lipoproteiny s nízkou hustotou - LDL (low density lipoproteins)
tento typ ucpává tepny a je pro tebe špatný. Čím je jeho hodnota v krvi nižší, tím je to lepší.

lipoproteiny s vysokou hustotou - HDL (high density lipoproteins)
tento cholesterol čistí artérie a je pro tebe dobrý. Čím je jeho hodnota v krvi vyšší tím je to lepší.

Když se hladina cholesterolu zvyšuje, tak každé zvýšené 1% hladiny cholesterolu zvyšuje riziko srdečního infarktu o 2%. Takže většina lidí v našem národě je ve velkém nebezpečí srdečního infarktu. A přesto se tento problém dá řešit.
Ideální rozmezí cholesterolu je 170-190 mg/dl. Pod 150 mg/dl je zvýšené riziko úmrtí z jiných příčin, jako je rakovina jater, nemoci plic a různé druhy mozkové mrtvice.

Přirozená léčba: Nejez nasycené tuky. To je typ tuku obsažený v mase, másle, sýrech a hydrogenovaných olejích – což je nejhorší druh všech olejů a tuků, protože nejvíce zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.
Jez pouze složené nenasycené tuky. To snižuje cholesterol. Tento typ se nachází pouze v rostlinných olejích, jako je kukuřičný, sojový, klíčkový a lněný olej. Používej pouze oleje lisované za studena, nikdy nepoužívej hydrogenované oleje (ani částečně). Většina olejů v obchodech jsou často hydrogenované. Nepoužívej hydrogenovaný řepkový olej.
Když jíš velká jídla, stimulují se tím játra k produkci enzymu, který zvyšuje jaterní vylučování cholesterolu. Jez menší porce.
Nejez nic, co je smažené. Ještě horší jsou smažené potraviny na živočišných tucích (což je většinou). Buď na pozoru před rychlými občerstveními.

Vypij denně nejméně osm sklenic vody. Je to potřebné k tomu, aby tělem procházela vláknina, která absorbuje cholesterol.
Lecitin je úžasný pro emulgování tuků a cholesterolu, takže mohou být tělem využity nebo odplaveny ven. Užívej potraviny bohaté na lecitin, jako jsou sojové boby, nebo lecitinové granule, které se z toho získávají; jsou lepší než tekutý lecitin.
Nejlepší olej pro tvé používání je klíčkový olej a lněný olej – v malé míře. Připravuj si jídla bez oleje a tuků. Poté si přidej trošku oleje až na talíř na hotové jídlo. Takto si budeš moci dobře spočítat, kolik tuku používáš, a že to nebude tuk tepelně zpracovaný.
Dále můžeš používat jednoduché nenasycené oleje. Dnes se již ví, že také snižují cholesterol. To je například olivový olej a různé jiné potraviny, jako například ořechy a avokádo. (Ohledně za studena lisovaného bezerukového řepkového oleje se stále ještě vedou spory, proto ho zde nebudeme uvádět). Tyto tuky velmi rychle snižují špatný LDL cholesterol. Avokádo je jedno z nejtučnějších potravin, přesto má tendenci cholesterol snižovat!
Ořechy snižují cholesterol, zvláště vlašské ořechy. Dále jsou dobré i sojové boby a fazole.
Nejez průmyslově zpracované potraviny, nejez často arašídové máslo, protože se skoro vždy při jeho výrobě odstraní arašídový tuk a nahradí se levnými hydrogenovanými oleji (někdy dokonce sádlem). Kupuj pouze kvalitní arašídové máslo. Otevři si ho a ucítíš ten rozdíl. Nejez sušenky, chipsy a další tučné pochutiny.

Vajíčka obsahují hodně cholesterolu (275 mg v jednom vejci); přesto studie dokazují, že u většiny lidí nezvyšují hladinu cholesterolu. To je proto, že žloutek obsahuje jak hodně cholesterolu tak i hodně lecitinu, který je potřebný k jeho využití.
Jez více ovoce a fazolí. Obojí obsahuje pektin, který obklopí cholesterol a vyloučí ho z těla. Pektin je ve veškerém ovoci a fazolích. Také mrkve snižují cholesterol, protože obsahují pektin. Zelí, brokolice a cibule mají pektin vápenatý.
Každý den potřebuješ 6 gramů vlákniny rozpustné ve vodě. Ta se nachází v ovoci, zelenině, v celý zrnech, luštěninách a ořechách. Kukuřice, rýže a oves pomáhají snižovat LDL cholesterol, aniž by snižovaly HDL cholesterol. Pšeničné otruby pomáhají proti rakovině tlustého střeva, ale nesnižují LDL cholesterol. Ovesné otruby snižují cholesterol stejným způsobem jako pektin. Dělej si placky z ovesných otrub a jez je každý den. Ovesná kaše je také moc dobrá.
Čerstvý česnek snižuje cholesterol (a také vysoký krevní tlak), ale není tomu tak u vařeného nebo u česneku, který je zbaven uměle zápachu. Bylo zjištěno, že esenciální olej obsažený v česneku i v cibuli snižuje hodnoty cholesterolu v krvi a stimuluje fibrinolytickou činnost. Každodenní užívání česneku, třeba jen v tabletách, po dobu 3-4 měsíců sníží cholesterol o 14-20% a triglyceridy o 18-24%.
Celerová šťáva význačně snižuje cholesterol.
Všechny rostliny, které obsahují fytosteroly snižují cholesterol. Nejvíce toho obsahuje sezamové semínko a dále slunečnicové semínko, květák, fíky, jahody, cibule, cukety, meruňky, rajčata a celer.
Vitamin C, E a niacin také snižují cholesterol, spolu s vápníkem.
Vitamin C snižuje oxidaci LDL a zabraňuje vzniku srdečních onemocnění. K tomuto účelu je i velmi dobrý vitamin E a selen. Zinek a měď zvyšují HDL cholesterol a snižují LDL.
Používáním 30mg denně B15 3x denně po dobu 20 dni byl u testovaných osob snížen cholesterol o 90%!

Další rady:
Cvičení pomáhá snižovat špatný cholesterol. Pravidelné pečlivé cvičení zvyšuje hladinu HDL a snižuje LDL.
Nepoužívej kávu, tabák nebo alkohol. Zvyšují škodlivý LDL cholesterol. Kysličník uhelnatý ničí stěny tepen, takže se může vytvářet zacpání. Vyhýbej se všem drogám.
Tady jsou některé rostliny, které snižuji cholesterol: zázvor, pískavice řecké seno, ječmen, spirulina a olej z citrónové trávy.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one