Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Brokolicová pomazánka
4 min. dusíme brokolici, kapustu či jinou zeleninu na vodě se sojovou omáčkou. Na oleji orestujeme cibulku s lahůdkovým droždím. Vše rozmixujeme s česnekem, uzeným tofu, slunečnicemi, solčankou, citronem a bylinkami.

Ovocné smoothie pro silné kosti
Na sucho rozmixujeme sezam, mák, chia semínka. Smícháme s banány, pomerančem, pár švestkami a datlemi citron.šťávou. Přidáme, 1 PL zeleného ječmene, 1 čl kurkumy a ½ čl kayenského pepře. Doředíme sojovým mlékem, dochutíme vanilkou.

Ovocný řez
Uděláme těsto z 5 banánů, pohankové a kukuřičné kaše. Ochutíme rozinkami, stévií a karobem. Zahustíme ovesnou moukou a lněným semínkem. Rozetřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Náplň V mixeru rozmixujeme 8 banánů, broskvový kompot, 5 kukuřičných vanilkových pudinků, celý citron, pár kapek vanilky a stévie, 1 PL kurkumy a 3 dl slunečnic. Přidáme 2 dl vody a uvaříme do hustého krému, který nalijeme za tepla na karobový korpus. Nahoře posypeme kokosem.

Bezlepkový celozrnný chleba
3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Čočkové karbenátky
1 litr vařené čočky scedíme a ochutíme cibulkou restovanou na oleji a lahůdkovém droždí, sojovou omáčkou, solčankou, praženým mletým sezamem, saturejkou drceným kmínem a provensálským kořením. Vše zahustíme kukuřičnou, ovesnou či pohankovou moukou. Hmotu buď vložíme do vymazaného pekáče a pečeme 30´na 175°C nebo z ní formujeme karbenátky a pečeme na peroutkou vymazané pánvi.

Bezlepkové buchty
V 3/4 l teplé vody rozpustíme kostku kvasnic, přidáme 1 Pol.lž. cukru, 2 PL lecitinu, vit. C a necháme vykvasit. V misce smícháme mouky cca po 2 dl: kukuřičnou, pohankovou, lněnou, 1 dl škrobu příp. 2 PL chia semínek gumy na zpevnění tvaru. Osolíme a smícháme s vodou a droždím. Vypracujeme řidší těsto na buchty. Nechá-me ½ h vykynout. Pak je rozložíme na plech a nahoru roztíráme nádivku, nebo pokládáme ovocem a posypkou. Opět necháme ½ h nakynout. Pečem 30 min. na 175° C. Nádivku můžeme udělat např. - z dušených jablek s rozinkami a citron.šťávou, zahuštěnými kokosem a trochou ovesné mouky - nebo z meruňkové marmelády zahuštěné mletými vlašskými ořechy - či povidly s dušenými jablky a mletým mákem - nebo tofu ala tvarohovou nádivkou z 1 kostky bílého tofu, 1 l dušených jablek, 1 celého citronu, šálku ovesné mouky a 3 vanilk. kukuř. pudinků, 1 PL kurkumy, stévie na doslazení a pár kapek vanilky. Vše rozmixujeme, krátce povaříme a klademe na těsto. Zdravá posýpka: na rozložené zavařené či čerstvé ovoce sypeme posýpku z 1,5 dl vody, 2 vanilkových pudinků, stévie na oslazení a kokosu na dohuštění.

Makové kuličky
Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

GREENBAR - veganská jídelna na Tylově ulici v Kroměříži

vegan-food-selection-t.jpg
Tento týden od 25.-29.3.2019 bude z technických důvodů zavřeno. Děkujeme za pochopení.
Paul. C Bragg, M.D., Ph.D.
Přírodní lidé vstávají za svítání a první ranní hodiny každého dne tráví fyzickou činností. Asi tak kolem poledne jedí své největší jídlo; potom okamžitě uléhají a odpočívají, ať už si jen lehce zdřímnou, nebo opravdu usnou. (Stejně to dělají i miminka a malé děti v současné době). Asi tak za hodinu se probouzejí osvěženi, připraveni na druhou polovinu dne. Potom jsou zase činorodí až do soumraku a spát chodí se západem slunce: Tak je přírodní člověk 12 hodin ve stavu bdělém a 15 hodin tráví spánkem.

Moderní, civilizovaný člověk vstane a celý dlouhý den je pod vysokým tlakem. Jeho den je plný stresů, napětí, starostí a trápení. Každodenní „schrupnutí si“ či „siesta“ - to je něco, co nemá v jeho denním programu místo. Aby to vydžel, celý den se láduje povzbuzujícími prostředky – kávou, čajem, alkoholem, cigaretami, nadbytečným množstvím cukru, sladkostmi, zmrzlinami – vším, co udrží jeho tělo ve „sladěné harmonii“.

Žije v moderní době a vnoci ho udržují vzhůru zářivá světla. Všechny jeho zábavy a povyražení začínají v noci. Noční kluby rozsvěcují svá světla, kina ho lákají na vzrušující příběhy, televize, rádio, večírky: Vše je zdánlivě přizpůsobeno tomu, aby ho to povzbudilo. Místo toho, aby šel spát, stále se někam řítí v honbě za iluzí nazvanou „štěstí“.

Když se cítí unavený a ospalý, může si vzít tabletu, která ho udrží vzhůru, nebo může vypít šálek silné kávy, nebo sklenku jedovatého alkoholu. Neustále napíná svůj nervový systém – dělá všechno, co má katastrofické účinky na srdce!

Moderní člověk má nervy rozdrásané a zdecimované tak, že když chce konečně jít spát, často už nemůže ani usnout. Výsledkem potom je, že veřejnost polyká tuny prášků na spaní a utišujících léků, kterými se pokouší klidnit svůj rozrušený nervový systém.

Moderní člvoěk chodí ve své kleci pořád dokola a nemůže najít dvířka úniku! Jaký div, že navíc k nárustu srdečních chorob máme v ústavech pro duševně nemocné víc lidí, než tomu kdy v historii bylo? Tyto ústavy jsou nyní tak přeplněné, že představují jeden z největších problémů dneška.

Nemůžete mít nikdy silné srdce, klidnou mysl a zdravý nervový systém, jestliže si nedopřejete dostatek dobrého, klidného a posilujícího spánku.
Spánek je první nezbytnost při budování a udržování silného a vitálního organismu.

Spánek je ještě důležitější než jídlo! Člověk může být bez jídla několik dní, dokonce vydrží i mnoho týdnů, když je to třeba a nic vážného se mu nestane, jestliže před hladověním byl dobře živen a jestliže po skončení hladovky zase dodá tělu správnou výživu; ale nikdo nemůže „hladovět“ po spánku víc než pár dní, protože mu jinak hrozí vážné zdravotní problémy.

Člověk může sotva vydržet celý týden bez sebemenšího spánku. V dávných dobách byli v Anglii zločinci odsouzení na smrt „popravováni“ tím, že jim byl odpírán spánek; stejný způsob znali v Číně. Vynucená nespavost se ve skutečnosti používala v Číně jako způsob mučení – a je daleko větším postrachem než ostatní metody. Lidé, vystaveni této tvrdé a hrůzostrašné zkoušce, vždycky umírají, protože se vlastně zblázní … Tyto důkazy až příliš dobře dokreslují nevyhnutelnou nutnost spánku!

Kolik spánku potřebujeme? Těžko můžeme stanovit jednotné pravidlo, protože potřeba spánku se u jednotlivců liší. Nepochybně většina lidí potřebuje asi 7-8 hodin spánku denně, někdo víc, obzvláště ženy a děti, které v mnohým případech potřebují 9-10 hodin spánku denně, někdy třeba i víc. Řekl bych, že obecně platí, že 8 hodin spánku denně je nezbytně nutná délka, chceme-li mít silné srdce; a nejméně 1 až 2 hodiny tohtoo spánku bychom si měli dopřát před půlnocí. Jedna hodinu spánku před půlnocí vydá za 3 hodiny spánku po půlnoci.

Měli bychom spát v místnosti s křížovým větráním. Když to dovolí počasí, měli bychom spát co nejméně oblečení a používat oddělné oblečení na noc, které nás nikde neškrtí. Měli bychom spát bez polštáře, ale jestli ho potřebujete, vezměte si měkký malý polštářek, abyste neměli hlavu moc vysoko. Jinak totiž musí srdce vypumpovávat krev příliš vysoko a ještě působit proti zemské přitažlivosti.

Chcete – li si dopřát posilující spánek, musíte získat vládu nad svým líným tělem, které chce často usnout postaru. Spánek ve skroucené poloze na příliš měkké matraci, nebo spaní takovým způsobem, že si blokujete proudění krve – to není posilující spánek.

Měli byste spát na pevné matraci, nebo – pokud máte příliš měkkou, si pod ni dát prkno. Tím umožníte svalům, aby se přirozeně protáhly, a taky uvolníte tlak na vnitřní orgány.

Když cestuji po světě se svými přednáškami, často si dávám matraci na zem, protože je tak mnohem pevnější. Zdá se, že některé špičkové světové proslulé hotely raději investují peníze do okázalých vstupních hal, než by je daly na pořízení pevných matrací. Ale i v mnohých domácnostech, které jsem měl možnost navštívit, jsem často objevil proležené, staré matrace, ale nové auto v garáži.

Ve svém domově jsem si dal udělat spací plochu. Je to jenom kus plochého prna se 4 nohama na bobří kožešině a přes to je položená pevná matrace. Možná vám bude několik nocí trvat, než si zvyknete, že vás všechno tlačí – ale vaše tělo vám bude vděčné.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one