Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Brokolicová pomazánka
4 min. dusíme brokolici, kapustu či jinou zeleninu na vodě se sojovou omáčkou. Na oleji orestujeme cibulku s lahůdkovým droždím. Vše rozmixujeme s česnekem, uzeným tofu, slunečnicemi, solčankou, citronem a bylinkami.

Ovocné smoothie pro silné kosti
Na sucho rozmixujeme sezam, mák, chia semínka. Smícháme s banány, pomerančem, pár švestkami a datlemi citron.šťávou. Přidáme, 1 PL zeleného ječmene, 1 čl kurkumy a ½ čl kayenského pepře. Doředíme sojovým mlékem, dochutíme vanilkou.

Ovocný řez
Uděláme těsto z 5 banánů, pohankové a kukuřičné kaše. Ochutíme rozinkami, stévií a karobem. Zahustíme ovesnou moukou a lněným semínkem. Rozetřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Náplň V mixeru rozmixujeme 8 banánů, broskvový kompot, 5 kukuřičných vanilkových pudinků, celý citron, pár kapek vanilky a stévie, 1 PL kurkumy a 3 dl slunečnic. Přidáme 2 dl vody a uvaříme do hustého krému, který nalijeme za tepla na karobový korpus. Nahoře posypeme kokosem.

Bezlepkový celozrnný chleba
3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Čočkové karbenátky
1 litr vařené čočky scedíme a ochutíme cibulkou restovanou na oleji a lahůdkovém droždí, sojovou omáčkou, solčankou, praženým mletým sezamem, saturejkou drceným kmínem a provensálským kořením. Vše zahustíme kukuřičnou, ovesnou či pohankovou moukou. Hmotu buď vložíme do vymazaného pekáče a pečeme 30´na 175°C nebo z ní formujeme karbenátky a pečeme na peroutkou vymazané pánvi.

Bezlepkové buchty
V 3/4 l teplé vody rozpustíme kostku kvasnic, přidáme 1 Pol.lž. cukru, 2 PL lecitinu, vit. C a necháme vykvasit. V misce smícháme mouky cca po 2 dl: kukuřičnou, pohankovou, lněnou, 1 dl škrobu příp. 2 PL chia semínek gumy na zpevnění tvaru. Osolíme a smícháme s vodou a droždím. Vypracujeme řidší těsto na buchty. Nechá-me ½ h vykynout. Pak je rozložíme na plech a nahoru roztíráme nádivku, nebo pokládáme ovocem a posypkou. Opět necháme ½ h nakynout. Pečem 30 min. na 175° C. Nádivku můžeme udělat např. - z dušených jablek s rozinkami a citron.šťávou, zahuštěnými kokosem a trochou ovesné mouky - nebo z meruňkové marmelády zahuštěné mletými vlašskými ořechy - či povidly s dušenými jablky a mletým mákem - nebo tofu ala tvarohovou nádivkou z 1 kostky bílého tofu, 1 l dušených jablek, 1 celého citronu, šálku ovesné mouky a 3 vanilk. kukuř. pudinků, 1 PL kurkumy, stévie na doslazení a pár kapek vanilky. Vše rozmixujeme, krátce povaříme a klademe na těsto. Zdravá posýpka: na rozložené zavařené či čerstvé ovoce sypeme posýpku z 1,5 dl vody, 2 vanilkových pudinků, stévie na oslazení a kokosu na dohuštění.

Makové kuličky
Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

GREENBAR - veganská jídelna na Tylově ulici v Kroměříži

vegan-food-selection-t.jpg
Jídelníček 17. Týden od 23. - 26.4.2019

Ježíš Kristus není alternativa, náboženství ani názorový proud ani filozofie či kultura.

Ježíše Krista nemůžeme s nikým porovnávat. On stvořil život i celý vesmír. On neřekl:

Já mám pravdu, ale „JÁ JSEM PRAVDA“. Neřekl: Já znám cestu, ale „JÁ JSEM CESTA“. Nemluvil: Já vím něco moudrého o životě, ale prohlásil: „JÁ JSEM ŽIVOT“. Ježíš od věčnosti věděl, že půjde na kříž a čemu bude čelit, aby zachránil člověka, kterého stvořil. Ježíš mu odpověděl: „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne“. Jan 14:6

Úterý: Polévka rajská, BL

1) Svíčková omáčka se sójovým masem, brambor, BL

2) Salát – žitné těstoviny se zeleninou

Středa: Jarní česnečka s naklíčenou čočkou, BL

1) Fazole na kyselo, BL

2) Špenát s bramborem a pažitkou, BL

3) Šišky s mákem BL, BC

Čtvrtek: Jemný mrkvovo-květákový krém s červenou čočkou, BL

1) Cizrna ve žluté kari omáčce, rýže, BL

2) Zeleninový guláš, pohanka, BL

Pátek: Boršč, BL

1) Rizoto s medvědím česnekem a hráškem, BL

2) Rýže s čočkou po indicku, BL

3) Žemlovka vegan, BL, BC

Každý den 4 druhy čerstvých salátů a čerstvé šťávy z mrkve, řepy a ječmene.

Nabíka hotových jídel denně od 11:30 – 14:30

Standardní menu – polévka, hlavní jídlo, salát – 95,- Kč

Maxi menu – polévka, hlavní jídlo, salát – 115,- Kč

BL = bezlepkové jídlo, BC = jídlo bez cukru

Informace o alergenech v pokrmech dostanete na vyžádání u obsluhy

Omega 3 mastné kyseliny jsou pro vás nejlepší

Olej ve stravě je složen z mastných kyselin. Omega 3 jsou nejlepším druhem mastných kyselin, které můžeme konzumovat. Omega 3 mastné kyseliny jsou dlouhé řetězce polynenasycených mastných kyselin, které obsahují kyselinu Eikosapentaenovou (EPA), tuk s velmi dobrými účinky na srdce. Například EPA pomáhá snižovat lepivost krevních destiček, srážlivost buněk v těle (Leaf A. Weber, “Cardiovascular effects of n-3 fatty acids,” New England Journal of Medicine, March 1988). Je důležitá, protože pomáhá proti shlukování krevních destiček v cévách. Což může snižovat riziko srážení krve v srdci a infarktu.

Omega 3 také pomáhají snížit krevní tlak (R. Lorenz, U. Spengler, et al., “Platelet function formation and blood pressure control,” Circulation, March 1983). Koncentrace triglyceridů se sníží v důsledku požívání tohoto typu potravy (S. Margolis, A.S. Dobbs, “Nutritional management of plasma lipid disorders,” Journal American College of Nutrition, 1989, supplement). A proto se snižuje vznik arteriosklerózy.

Pokud nastane infarkt, omega 3 mastné kyseliny zabraňují velkému poškození srdce od infarktu. (B.R. Culp, W.E.M. Lands, et al., “Effect of dietary supplementation on experimental myocardial infarction,” Prostaglandins, December 1980). Také snižují pravděpodobnost krevních sraženin po angioplastice (B. R. Culp, J. J. Popma, et al., “Reduction in the rate of early restenosis,” New England Journal of Medicine, September 1988) a může snížit riziko ucpání bypassu po operaci (J. Eritsland, Arnesen, et al., “Effect of n-3 fatty acids on coronary artery bypass graft patency,” American Journal 0f Cardiology, January 1996). Kouření omezuje užitek z Omega 3 mastných kyselin, které zabraňují srdečním onemocněním (P. Pietinen, et al., “Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease,” American Journal of Epidemiology, May 1997).

Omega 3 pomáhají při revmatoidní artritidě a dalších artriritidických zánětech (P. Geusens, C. Wouters, et al., “Long-term effect of omega-3 fatty acid in active rheumatoid arthritis,” Arthritis Rheum, June 1994).

Další nemoci při kterých pomáhají omega 3 mastné kyseliny: Lupénka (Clinical Investigation, August 1993) primární Rayundova nemoc (American Journal of Medicine, February 1989), Gastrointestinální vředy (Gut, November 1994), kolitida (Annual Internal Medicine, April 1992), Crohnova nemoc (New England Journal of Medicine, June 1996), deprese (American Journal of Clinical Nutrition, July 1995), zvýšená agresivita (tamtéž), prevence rakoviny prsu a rakoviny střev (Journal of National Cancer Institute, November 1993; Cancer April 1994), žaludeční a kožní vředy (Gut, November 1994).

V nové knize píšící o Omega 3, Andrew Stoll vysvětluje, že polynenasycené kyseliny mohou pomoci v řadě psychických poruch. Mozek se skládá z 60% z tuků, a proto pro správnou funkci potřebuje Omega 3. Nedostatek Omega 3 v jídelníčku je spojený se zvýšenou depresí, bipolární poruchou (maniodepresí) a sebevražednými sklony (U.S. News & World Report, April 23, 2001).

Kromě toho je Omega 3 také důležitá pro kojence matky.

„Těhotné a novorozeňata často vyčerpají svým matkám tyto kyseliny s cílem uživit svůj vlastní mozek. Pokud má žena málo Omega 3, může dojít do fáze poporodních depresí. Děti spotřebují velké množství těchto kyselin během třetího trimestru těhotenství a mateřské mléko udržuje stálý příjem od narození. Naopak kojenecká výživa poskytuje velmi málo…Nikdo nepochybuje o tom, že Omega 3 pomáhá stavět a udržovat mozkovou tkáň…lněné semínko, lněný olej, olej z pšeničných klíčků a vlašské ořechy jsou jejími dobrými zdroji, také je vhodná tmavě zelená zelenina jako je špenát a kapusta“ – (tamtéž)

Říká se, že rybí olej je velmi bohatým zdrojem Omega 3, ale měli byste si být vědomi skutečnosti, že ryby a rybí olej u diabetiků mohou zhoršit hladinu cukru v krvi, prodlouží dobu srážlivosti krve, a vedou k nadváze. Kromě toho mořské plody jsou velká zásobárna pro nakažlivé nemoci. Toxiny z kontaminované vody mají sklon k uskladňování se v tukových tkáních ryb. Každý rok je v USA okolo 113 000 ohlášených případů otravy kontaminovanými mořskými plody. Přidejme k tomu ještě skutečnost, že cholesterol obsažený ve většině rybích olejů je vyšší než v hovězím mase.

Nejbohatší zdroj na světě Omegy-3 je v precizně zpracovaném oleji. Podle názoru současného spisovatele Barleana je lněný olej nejlepší na trhu. Jedna polévková lžíce dodá 6200mg Omega 3, což je daleko více než z jiného přírodního zdroje. Podívejte se na poslední stranu dole na odkaz. Jakmile získáte lněný olej, protřepte ho a nalijte malé množství do sklenice, uchovejte ho v ledničce a denně ho používejte. Zbytek oleje udržujte v mrazáku.
Zdroj: http://www.nasezdravi.info/node/203
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one