Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Brokolicová pomazánka
4 min. dusíme brokolici, kapustu či jinou zeleninu na vodě se sojovou omáčkou. Na oleji orestujeme cibulku s lahůdkovým droždím. Vše rozmixujeme s česnekem, uzeným tofu, slunečnicemi, solčankou, citronem a bylinkami.

Ovocné smoothie pro silné kosti
Na sucho rozmixujeme sezam, mák, chia semínka. Smícháme s banány, pomerančem, pár švestkami a datlemi citron.šťávou. Přidáme, 1 PL zeleného ječmene, 1 čl kurkumy a ½ čl kayenského pepře. Doředíme sojovým mlékem, dochutíme vanilkou.

Ovocný řez
Uděláme těsto z 5 banánů, pohankové a kukuřičné kaše. Ochutíme rozinkami, stévií a karobem. Zahustíme ovesnou moukou a lněným semínkem. Rozetřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Náplň V mixeru rozmixujeme 8 banánů, broskvový kompot, 5 kukuřičných vanilkových pudinků, celý citron, pár kapek vanilky a stévie, 1 PL kurkumy a 3 dl slunečnic. Přidáme 2 dl vody a uvaříme do hustého krému, který nalijeme za tepla na karobový korpus. Nahoře posypeme kokosem.

Bezlepkový celozrnný chleba
3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Čočkové karbenátky
1 litr vařené čočky scedíme a ochutíme cibulkou restovanou na oleji a lahůdkovém droždí, sojovou omáčkou, solčankou, praženým mletým sezamem, saturejkou drceným kmínem a provensálským kořením. Vše zahustíme kukuřičnou, ovesnou či pohankovou moukou. Hmotu buď vložíme do vymazaného pekáče a pečeme 30´na 175°C nebo z ní formujeme karbenátky a pečeme na peroutkou vymazané pánvi.

Bezlepkové buchty
V 3/4 l teplé vody rozpustíme kostku kvasnic, přidáme 1 Pol.lž. cukru, 2 PL lecitinu, vit. C a necháme vykvasit. V misce smícháme mouky cca po 2 dl: kukuřičnou, pohankovou, lněnou, 1 dl škrobu příp. 2 PL chia semínek gumy na zpevnění tvaru. Osolíme a smícháme s vodou a droždím. Vypracujeme řidší těsto na buchty. Nechá-me ½ h vykynout. Pak je rozložíme na plech a nahoru roztíráme nádivku, nebo pokládáme ovocem a posypkou. Opět necháme ½ h nakynout. Pečem 30 min. na 175° C. Nádivku můžeme udělat např. - z dušených jablek s rozinkami a citron.šťávou, zahuštěnými kokosem a trochou ovesné mouky - nebo z meruňkové marmelády zahuštěné mletými vlašskými ořechy - či povidly s dušenými jablky a mletým mákem - nebo tofu ala tvarohovou nádivkou z 1 kostky bílého tofu, 1 l dušených jablek, 1 celého citronu, šálku ovesné mouky a 3 vanilk. kukuř. pudinků, 1 PL kurkumy, stévie na doslazení a pár kapek vanilky. Vše rozmixujeme, krátce povaříme a klademe na těsto. Zdravá posýpka: na rozložené zavařené či čerstvé ovoce sypeme posýpku z 1,5 dl vody, 2 vanilkových pudinků, stévie na oslazení a kokosu na dohuštění.

Makové kuličky
Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

GREENBAR - veganská jídelna na Tylově ulici v Kroměříži

vegan-food-selection-t.jpg
Tento týden od 25.-29.3.2019 bude z technických důvodů zavřeno. Děkujeme za pochopení.

Dvě vydatná jídla denně jsou pro diabetiky prospěšnější než pravidelné menší porce

Bez správného stravování se zdravého životního stylu jen těžko docílí. Kdo chce navíc hubnout, hledá ideální složení svého jídelníčku, aby snáze uspěl. Všeobecně se radí jíst zdravě, pravidelně a raději více menších porcí než pořádat velké orgie, a to především když lidé trpí cukrovkou. Podle nejnovějších zjištění českých odborníků je ale pro tyto pacienty možné i další řešení.

Na pravidelném stravování, při kterém se člověk nepřejídá ani nehladoví, není rozhodně nic špatného, odborníci ho proto doporučují. Ještě více ale doporučují diabetikům dopřát si alespoň dvě vydatná jídla denně (snídani a oběd), přičemž samotný počet šesti jídel nemusí být dodržován.

Jak totiž dodávají, dvě energeticky vydatná jídla denně nejen pomáhají regulovat tělesnou hmotnost, ale zároveň i kontrolovat hladinu krevního cukru.

Čeští lékaři svá tvrzení dokládají i výsledky nedávno vyhodnocených testů. Při těch prý jasně vyplynulo, že lidé s cukrovkou konzumující vydatnou snídani a oběd v průměru shodili o více než kilogram více než ti, kteří sice jedli pravidelně šestkrát denně, ale striktně přitom kontrolovali velikost porcí.

S úsměvem tak odborníci potvrzují již dlouho známé přísloví – snídat jako král, obědvat jako princ (rádce) a večeřet jako chuďas, cituje i britský server Dailymail, který vedle dalších zahraničních médií publikoval výsledky zprávy českých odborníků.

Vydatně jíst a nehladovět
Studie se konkrétně zúčastnilo celkem 54 pacientů ve věku 30–70 let, u kterých byla diagnostikována cukrovka 2. typu. Ti byli rozděleni do dvou skupin, přičemž každá dostala určený přesný dietní režim, který obsahoval o 500 kalorií méně, než je doporučené denní množství.

Diety u obou skupin byly stejného složení, co se týče živin i kalorií. Jedna skupina však dostávala šest menších porcí po dobu 12 týdnů (tři měsíce), zatímco druhá měla možnost bohaté snídaně a oběda (a nedodržovala pravidlo šesti jídel denně). Poté se skupiny v dietních programech vyměnily a pokračovaly tak další tři měsíce.

Po tomto období lékaři měřili u pacientů různé hodnoty, včetně úbytku hmotnosti a také obsahu tuku na játrech. Při obou dietních programech jedinci shodili, ti, kteří si dopřávali vydatnou snídani a oběd, však o něco více než ti se šesti menšími porcemi denně (3,7 kg oproti 2,3 kilogramu), jak potvrdila i lékařka Hana Kahleová z Centra diabetologie IKEM v Praze.

Obsah tuku na játrech také poklesl u obou sledovaných skupin, u jedinců stravujících se vydatněji ale opět o něco více.

„V současné době se diskutuje, zda je zdravější jíst častěji menší jídla, nebo větší jídla s delšími časovými odstupy. Přestože se diabetikům doporučuje jíst častěji a zdůvodňuje se to lepší kontrolou glykémie, zde se podařilo prokázat, že toto opatření vedlo u diabetiků 2. typu k většímu váhovému úbytku i zlepšení citlivosti na inzulín a dalších metabolických ukazatelů spojených s diabetem,“ dodává předsedkyně České diabetologické společnosti prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., která studii vedla.

Nadváha není jen estetický problém
Nadváha představuje celosvětově stále narůstající problém, a není rozhodně nepříjemná jen z estetického hlediska. Nese s sebou totiž i řadu zdravotních potíží – kardiovaskulární onemocnění, problémy kožní, ortopedické, v horším případě i selhávání orgánů nebo nádory, a samozřejmě také právě diabetes.

Podle zjištění trpí diabetem jen v České republice více než 800 tisíc lidí a noví pacienti stále přibývají. Nová léčebná strategie a výsledky českých vědců jsou výrazným posunem při léčbě diabetu. I tak je ale podle samotných aktérů průzkumu celou věc potřeba ještě dále zkoumat. Jedním ze sledovaných bodů by měly být například frekvence a přesné načasování jednotlivých jídel u diabetiků.

Zdroj: Novinky.cz
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one