Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Brokolicová pomazánka
4 min. dusíme brokolici, kapustu či jinou zeleninu na vodě se sojovou omáčkou. Na oleji orestujeme cibulku s lahůdkovým droždím. Vše rozmixujeme s česnekem, uzeným tofu, slunečnicemi, solčankou, citronem a bylinkami.

Ovocné smoothie pro silné kosti
Na sucho rozmixujeme sezam, mák, chia semínka. Smícháme s banány, pomerančem, pár švestkami a datlemi citron.šťávou. Přidáme, 1 PL zeleného ječmene, 1 čl kurkumy a ½ čl kayenského pepře. Doředíme sojovým mlékem, dochutíme vanilkou.

Ovocný řez
Uděláme těsto z 5 banánů, pohankové a kukuřičné kaše. Ochutíme rozinkami, stévií a karobem. Zahustíme ovesnou moukou a lněným semínkem. Rozetřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Náplň V mixeru rozmixujeme 8 banánů, broskvový kompot, 5 kukuřičných vanilkových pudinků, celý citron, pár kapek vanilky a stévie, 1 PL kurkumy a 3 dl slunečnic. Přidáme 2 dl vody a uvaříme do hustého krému, který nalijeme za tepla na karobový korpus. Nahoře posypeme kokosem.

Bezlepkový celozrnný chleba
3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Čočkové karbenátky
1 litr vařené čočky scedíme a ochutíme cibulkou restovanou na oleji a lahůdkovém droždí, sojovou omáčkou, solčankou, praženým mletým sezamem, saturejkou drceným kmínem a provensálským kořením. Vše zahustíme kukuřičnou, ovesnou či pohankovou moukou. Hmotu buď vložíme do vymazaného pekáče a pečeme 30´na 175°C nebo z ní formujeme karbenátky a pečeme na peroutkou vymazané pánvi.

Bezlepkové buchty
V 3/4 l teplé vody rozpustíme kostku kvasnic, přidáme 1 Pol.lž. cukru, 2 PL lecitinu, vit. C a necháme vykvasit. V misce smícháme mouky cca po 2 dl: kukuřičnou, pohankovou, lněnou, 1 dl škrobu příp. 2 PL chia semínek gumy na zpevnění tvaru. Osolíme a smícháme s vodou a droždím. Vypracujeme řidší těsto na buchty. Nechá-me ½ h vykynout. Pak je rozložíme na plech a nahoru roztíráme nádivku, nebo pokládáme ovocem a posypkou. Opět necháme ½ h nakynout. Pečem 30 min. na 175° C. Nádivku můžeme udělat např. - z dušených jablek s rozinkami a citron.šťávou, zahuštěnými kokosem a trochou ovesné mouky - nebo z meruňkové marmelády zahuštěné mletými vlašskými ořechy - či povidly s dušenými jablky a mletým mákem - nebo tofu ala tvarohovou nádivkou z 1 kostky bílého tofu, 1 l dušených jablek, 1 celého citronu, šálku ovesné mouky a 3 vanilk. kukuř. pudinků, 1 PL kurkumy, stévie na doslazení a pár kapek vanilky. Vše rozmixujeme, krátce povaříme a klademe na těsto. Zdravá posýpka: na rozložené zavařené či čerstvé ovoce sypeme posýpku z 1,5 dl vody, 2 vanilkových pudinků, stévie na oslazení a kokosu na dohuštění.

Makové kuličky
Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

GREENBAR - veganská jídelna na Tylově ulici v Kroměříži

vegan-food-selection-t.jpg
Tento týden od 25.-29.3.2019 bude z technických důvodů zavřeno. Děkujeme za pochopení.
Plody nejčastěji podobné hrušce a také jejich chuť daly základ českému botanickému názvu hruškovec přelahodný (Persea gratissima, Persea americana). Ten se však nevžil a dnes všichni používáme mezinárodně známý název avocado. Do Evropy ho dovezli z Nového světa Španělé a dnes se tato stále zelená vavřínovitá rostlina, která např. ve střední Americe dosahuje výšky až dvaceti metrů, pěstuje ve všech tropických a subtropických zemích. Do střední Evropy se avokádo dováží především z Izraele a zemí kolem Středozemního moře.
Plody, většinou hruškovitého tvaru, ale i kulaté, barvy zelené až nafialovělé, s velkou peckou, jsou považovány za nejkvalitnější salátové ovoce, často připravované jako zelenina. V gastronomii je avokádo považováno takříkajíc za přírodní koktejlovou misku. Dutina vypeckovaného, podélně rozkrojeného plodu se používá pro nejrůznější náplně, sladké či kyselé, podle čehož se dál samozřejmě řídí i výběr nápojů. Vyznačují se mimořádně vysokým obsahem tuku - od dvaceti do třiceti procent. Jde však o nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Avokádo tez zmírňuje neurodemitidu. Bílá až zelená dužnina obsahuje vitamíny B a E ve velkem množstvi a na čtrnáct minerálních látek, z nichž jsou nedůležitější draslík, fosfor, vápník a železo. Avokádo vám zaručí zdravou a pěknou kůži. Vyrabi se z něj řada regeneračních pleťovych krémů.
Avokádo, původem ze Střední Ameriky, má pověst nezdravě tučné zeleniny. Proto mu také Američané říkají máslová hruška. Zelený plod střední velikosti obsahuje třicet gramů tuku, tedy stejně jako patnáctidekový karbanátek. Nejnovější výzkumy však ukazují, že tuk obsažený v této zelenině může přispívat ke snížení cholesterolu v krvi a chránit tak organismus před srdečními chorobami. Podle časopisu American Journal of Medicine to dokázalo šestnáct na sobě nezávislých studií. Už po týdnu každodenních dávek kleslo množství cholesterolu v krvi o sedmnáct procent u všech pětačtyřiceti dobrovolníků, kteří se zúčastnili výzkumu v mexickém výzkumném středisku v roce 1996. Tuk v avokádu totiž patří do skupiny nenasycených, a tedy prospěšných tuků. Představuje proto ideální náhradu za tuky živočišné. Američtí odborníci, kteří donedávna nabádali národ potýkající se s obezitou, aby volili méně tučnou zeleninu, museli změnit názor. Dnes doporučují zařadit pravidelně avokádo do jídelníčku, třeba mazat na chleba místo másla nebo margarínu. Podle nich je však přesto třeba mít na paměti, že avokádo patří mezi kaloricky vydatné potraviny


Avocado se konzumuje syrové. Plod rozkrojíme podélně a protisměrným otáčením obou polovin jej zbavíme pecky. Dužninu, pokud je perfektně uzrálá, tedy měkká jako máslo, vyjíme lžičkou až k samotné slupce. Ovoce si přidržujeme jednou rukou a v druhé máme lžičku. Pokud někdo se rozhodne naporcovat avokádo na menší plátky, tak je možné samozřejmě použít příbor, můžeme případně pokapat citrónem. Je možné ho použít jako předkrm, jako přílohu k masu či do různých salátů. Lze z něj připravovat nejrůznější pomazánky. Jsou však chutné i pouze osolené či opepřené.
Předal jsem tento soubor mnoha lidem a vlastně jsem zapomněl popsat jak vlastne avokado vybirat v obchodě. Nejlepe je koupit úplně tvrdé a zelené, bez černých nebo změklých skvrn. Pozor nedá se jist, je potřeba, aby dozrálo. Skladujte ho v chladu jako třeba jablka. Mam ho asi 3 týdny v lednici dole se zeleninou. Zralé avokádo musi byt na omak malinko měkké a jeho barva je tmavě zelená, u některých druhů rovnoměrně skoro černá. Kůra nesmí být nakrabacená, to by znamenalo, že už má namále a začne se brzo kazit. Můžete si takové rovnou koupit i v obchodě, ale dejte pozor ať není otlučené. Zacházejte s ním jako s jablky.

Dalsi zajimavosti nejen o avokádu
SDM, 18.12.00 - K zajímavým výsledkům došli japonští vědci z univerzity v Šizuoce. Na laboratorních potkanech, u kterých předem vyvolali poškození jater galaktosaminem, zkoumali účinky 22 různých plodin. Sledování hladin jaterních enzymů ukázalo, že konzumace avokáda má nečekaně příznivý vliv na regeneraci poškozených jater. Podle názoru dr. Kimio Sugijamy v sobě avokádo skrývá netušený potenciál zvláště v regeneraci jater, poškozených virovou hepatitidou. V referátu, předneseném na Mezinárodním chemickém kongresu států Pacifické oblasti, sice Sugijama přiznal, že zatím není zcela jasné, zda má avokádo stejně prospěšné účinky i na jaterní funkce u lidí, nejasný zůstává i přesný mechanizmus působení 5 komponentů s hepatoprotektivními účinky, které avokádo obsahuje, to však podle jeho názoru neznamená, že by jeho konzumace nepřinášela lidem jednoznačný prospěch. Avokádo totiž obsahuje nejen velká množství vitamínů C a E, vlákniny, folátů a draslíku, ale i značné množství mononasycených tuků, které snižují hladiny LDL cholesterolu v krvi. Zda je avokádo skutečnou „zdravotní bombou“ ukáží až další podrobné výzkumy.

Banány - vitamin B6 reguluje výstabu a přestavbu bilkovin; mangan aktivuje enzym, které snižují hladinu cholesterolu.

Kaki hurma - ovoce s nejvyšším obsahem BETA-CAROTENU, které chrání kůži před nepříznivými vlivy prostředi; vitamin C působí proti nachlazení.

Ředkvičky - allylovy hořčičný olej dezinfikuje a posiluje obranu proti bakteriím a choroboplodným zárodkům; obsahují také železo.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one