Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Brokolicová pomazánka
4 min. dusíme brokolici, kapustu či jinou zeleninu na vodě se sojovou omáčkou. Na oleji orestujeme cibulku s lahůdkovým droždím. Vše rozmixujeme s česnekem, uzeným tofu, slunečnicemi, solčankou, citronem a bylinkami.

Ovocné smoothie pro silné kosti
Na sucho rozmixujeme sezam, mák, chia semínka. Smícháme s banány, pomerančem, pár švestkami a datlemi citron.šťávou. Přidáme, 1 PL zeleného ječmene, 1 čl kurkumy a ½ čl kayenského pepře. Doředíme sojovým mlékem, dochutíme vanilkou.

Ovocný řez
Uděláme těsto z 5 banánů, pohankové a kukuřičné kaše. Ochutíme rozinkami, stévií a karobem. Zahustíme ovesnou moukou a lněným semínkem. Rozetřeme na plech a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Náplň V mixeru rozmixujeme 8 banánů, broskvový kompot, 5 kukuřičných vanilkových pudinků, celý citron, pár kapek vanilky a stévie, 1 PL kurkumy a 3 dl slunečnic. Přidáme 2 dl vody a uvaříme do hustého krému, který nalijeme za tepla na karobový korpus. Nahoře posypeme kokosem.

Bezlepkový celozrnný chleba
3 dl mletého lněného semínka, 1 l vlažné vody a 1 kostka droždí, 3 dl pohankové mouky, 3 dl kukuřičné mouky, 2 dl sojové, ovesné či bezlep.mouky, 1 PL soli a kmínu, špetka vit. C, 1 dl chia semínek. Vše smícháme, prohněteme a ve vymazané formě necháme nakynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Čočkové karbenátky
1 litr vařené čočky scedíme a ochutíme cibulkou restovanou na oleji a lahůdkovém droždí, sojovou omáčkou, solčankou, praženým mletým sezamem, saturejkou drceným kmínem a provensálským kořením. Vše zahustíme kukuřičnou, ovesnou či pohankovou moukou. Hmotu buď vložíme do vymazaného pekáče a pečeme 30´na 175°C nebo z ní formujeme karbenátky a pečeme na peroutkou vymazané pánvi.

Bezlepkové buchty
V 3/4 l teplé vody rozpustíme kostku kvasnic, přidáme 1 Pol.lž. cukru, 2 PL lecitinu, vit. C a necháme vykvasit. V misce smícháme mouky cca po 2 dl: kukuřičnou, pohankovou, lněnou, 1 dl škrobu příp. 2 PL chia semínek gumy na zpevnění tvaru. Osolíme a smícháme s vodou a droždím. Vypracujeme řidší těsto na buchty. Nechá-me ½ h vykynout. Pak je rozložíme na plech a nahoru roztíráme nádivku, nebo pokládáme ovocem a posypkou. Opět necháme ½ h nakynout. Pečem 30 min. na 175° C. Nádivku můžeme udělat např. - z dušených jablek s rozinkami a citron.šťávou, zahuštěnými kokosem a trochou ovesné mouky - nebo z meruňkové marmelády zahuštěné mletými vlašskými ořechy - či povidly s dušenými jablky a mletým mákem - nebo tofu ala tvarohovou nádivkou z 1 kostky bílého tofu, 1 l dušených jablek, 1 celého citronu, šálku ovesné mouky a 3 vanilk. kukuř. pudinků, 1 PL kurkumy, stévie na doslazení a pár kapek vanilky. Vše rozmixujeme, krátce povaříme a klademe na těsto. Zdravá posýpka: na rozložené zavařené či čerstvé ovoce sypeme posýpku z 1,5 dl vody, 2 vanilkových pudinků, stévie na oslazení a kokosu na dohuštění.

Makové kuličky
Rozmixujeme mák, lněné a chia semínka. Vmícháme je do šálku hustě uvařené kaše z jáhlů, miličky či pohanky. Osladíme domácí marmeládou, povidly či rozmixovanými švestkami a datlemi v trošce vody. Přidáme pár kapek vanilky a vytvoříme husté těsto na kuličky. V případě potřeby zahustíme karobem, mákem či sušenou instantní kaší. Do středu kuliček vkládáme mandli a po vykoulení je obalujeme v kokosu, karobu, sezamu či mletých ořeších. Souhrn: Strava na posilu kostí a kloubů je především rostlinná, zbavená živočišných produktů, bílého cukru a někdy i lepku. Stimulující vliv mají především zelené potraviny (řasa chlorella, zelený ječmen, divoké bylinky..), dále zdroje proti artritidě používejme přír.ATB – česnek, cibule, řeřicha, stévie, tymián, rozmarýn, kurkuma, kayen, zázvor,černý bez plody, lichořeřišnice, rakytník, kustovnice, citrusy… Jezme mák, sezam, zelenou listovou zeleninu, sušené švestky, fíky a ořechy. Pijme šalvěj, heřmánek, mátu či tymián a nezapomeňme na víru, naději, odvahu a vděčnost, jež posilují tvorbu léčivých hormonů pro aktivaci naší imunity.

GREENBAR - veganská jídelna na Tylově ulici v Kroměříži

vegan-food-selection-t.jpg
Jídelníček 42. Týden od 14.10.-18.10.2019
Ta panna se jmenovala Marie. Když k ní přišel anděl, řekl: „Zdravím tě,
milostí obdařená, Hospodin s tebou!“ Ta slova ji rozrušila. Co to bylo za
pozdrav? přemýšlela. Anděl jí ale řekl: „Neboj se, Marie, vždyť jsi nalezla
milost u Boha! Hle, počneš, porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude
veliký, bude nazýván Synem Nejvyššího a Hospodin, náš Bůh, mu dá trůn
jeho otce Davida. Bude navěky kralovat nad domem Jákobovým a jeho
kralování bude bez konce.“ Lukáš (1, 27-33)
Pondělí: Polévka rajská, BL
1) Žampionová omáčka, brambor, řepový karbanátek, BL
2) Kung-pao s rýží natural, BL
Úterý: Polévka květáková s jáhlami, BL
1) Kari pohankoto s tofu a zeleninou, BL
2) Svíčková omáčka, knedlík, cizrnový plátek
Středa: Polévka zeleninová nudlová, BL
1) Čočkovec s bramborem a zelím, BL
2) Křenová omáčka, brambor, cuketový karbanátek, BL
3) Dezert - Mrkvánky s povidly, BC, BL
Čtvrtek: Polévka čočková, BL
1) Květák na mozeček s pečeným bramborem, BL
2) Cizrna na paprice s pórkem, rýže natural, BL
Pátek: Polévka kulajda s koprem, BL
1) Zeleninový guláš se sójovým masem, pohanka, BL
2) Mexická quinoa z jedné pánve, BL
3) Ovesná placičky s ořechovou a švestkovou polevou
Každý den 4 druhy čerstvých salátů a čerstvé šťávy z mrkve, řepy a ječmene
Ovocný salát – ve středu a v pátek !!!
Standardní menu – polévka, hlavní jídlo, salát – 95,- Kč
Maxi menu – polévka, hlavní jídlo, salát – 115,- Kč
BL = bezlepkové jídlo, BC = jídlo bez cukru
Informace o alergenech v pokrmech dostanete na vyžádání u obsluhy
Jídelníček naleznete na https://greenbar.717.cz/ na FB Greenbar-Kroměříž , www.menicka.cz
Když pravidelně každé ráno vypijete sklenici vlažné vody se šťávou z citronů, budou se dít zázraky. Vyčistí se vám pleť, nastartujete svůj metabolismus a dopřejte tělu kompletní detoxikaci.

Teplá voda se doporučuje z prostého důvodu. Studená voda je pro organismus silným teplotním šokem, který je stejně vyčerpávající, jako stresové situace. Proč pít teplý citrusový drink hned ráno a nalačno?

Kontrola tlaku

Citron velmi poctivě kontroluje srdeční činnost. Když ráno vypijete tento levný elixír, pomůže vám udržet tlak na uzdě a zároveň dokáže uvolňovat tělo i mysl, čímž zredukuje stres a sklony k depresím.

Zásadujte tělo

I když se to může zdát jako vtip, že zrovna kyselý citron by měl zvládat "zásadovat" tělo, je tomu opravdu tak. Citron se považuje za nejvíce alkalickou potravinu, při jeho pravidelné konzumaci upravuje pH tak, aby naše tělo nezatěžovalo.

Náš tip: Nemůžete překonat únavu? Zkuste "zásadovat" tělo

Posiluje imunitní systém

Díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminu C, jsou citrony velmi prospěšné pro správnou funkci a posílení imunitního systému, obzvlášť v období častého výskytu infekcí horních a dolních cest dýchacích.

Urychluje hubnutí

Citrony obsahují pektinovou vlákninu, která dokáže nastartovat metabolismus. Je prokázané, že citronová voda napomáhá při shazování přebytečných kilogramů.

Zlepší hojení

Kyselina askorbová udržuje v kondici všechny pojivové tkáně, kosti a chrupavky. Vitamin C je také známý pro své protizánětlivé účinky, proto je vhodný při rekonvalescenci po úraze či nemoci.

Doporučujeme: Recepty: Jak dostat céčko na talíř

Zklidní žaludek

Voda s citronem pomáhá s mnoha zažívacími problémy jako je pálení žáhy, zácpa nebo žaludeční nevolnost. Podporuje činnost jater při produkování žluči, která je nezbytná pro dobré zažívání.

Pečuje o dásně

Je pravda, že čerstvá citronová šťáva, která se aplikuje na dásně, pomáhá zastavit krvácení a mírnit bolest zubů. Stejně tak je výborná v boji se špatným dechem. Spolehlivě s vodou funguje jako prevence proti paradontóze.

Čistí pleť

Denní konzumace vody s citronem zajistí pravidelný přísun vitaminu C, který omlazuje a prozáří pleť. Všechny antioxidanty bojují s volnými radikály, především z UV záření nebo toxinů, kterých je v životním prostředí víc než dost. Kromě toho můžete vodu s citronem aplikovat přímo na malé jizvičky na obličeji nebo na stařecké skvrny.

Dostatečná hydratace

Mnoho lidí si neuvědomuje, že je organismus po dlouhé noci dehydrovaný. Dehydrovaný organismus vede ke zhoršení funkcí organismu, ke stresu, zácpě a únavě. Velká sklenice s citronovou šťávou dodá potřebné množství tekutin a dobře nastartuje organismus na dlouhý a náročný den. Zároveň ze svého těla vyplavíte toxiny, které se usadily v trávicím traktu během noci.

Čtěte také: Tajemství zázvoru: Lék na chřipku i nadváhu

Čistí krev

Citronová voda funguje jako čistič krve.Vitamin C také krev ředí, čímž se stává vhodnou prevencí proti trombóze. Svými silnými účinky bojuje proti vysokému cholesterolu a následnému usazování v tepnách.

Působí močopudně

Pomáhá vyplavit nežádoucí látky z těla, jelikož zvyšuje frekvenci močení. ¨Díky pravidelnému vyplachování bakterií a toxinů s těla nevědomky bojujeme i s artritidou.

Dýchací problémy

Voda s citronem ulevuje od problémů s dýchacími cestami. Pomáhá s alergiemi a uvolňuje astma. Navíc jako přírodní antibiotikum chrání sliznice před infekcí.

Detoxikace pro organismus

Ranní teplá voda by se podle některých měla stát pravidelným rituálem. Zejména pro detoxikaci organismu má voda s citronem stejný efekt, jako pro někoho první hrnek kávy, pročistí střeva tak rychle, že se budete divit.

Na závěr

Voda nemusí být vždy teplá, stačí jen lehce vlažná. Použijte velkou sklenici, do které vymačkáte půlku čerstvého citronu a dolijete vodou.

Ti, co ráno nedostanou do svého žaludku nic, by měli začít s malou sklenicí a postupně dávku vlažné vody zvýšit až na 300 ml. I když vás chuťově nijak neoslní, sami se budete divit, co s vámi taková obyčejná teplá voda dovede a ještě rádi se na ní stanete závislí.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one