Srdečně vás zveme! Již tuto sobotu
Srdečně vás zveme! Již tuto sobotu
Od zítřka 4.9. bude v Greenbaru opet otevřeno. Těšíme se na vás


Chceme vás upozornit na změnu otevírací doby. Každý den jen do 14.30

Chceme vás pozvat na Kurz zdravého vaření, který proběhne 10-13. října v 16 hodin. V případě zájmu prosím potvrďte svou účast.

Každé úterý v 16 hodin v Greenbaru otevíráme společně Bibli. Srdečně vás zveme!



Nově nás najdete i na facebooku - Greenbar Kroměříž
Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Pití citrónové vody po ránu posiluje imunitu a obranyschopnost těla
Citróny obsahují spoustu vitamínů, mimo jiné také vitamín C, který je vhodný doplňovat zejména v období chřipkové sezóny. Mimo jiné malé žluté plody obsahují i všechny důležité vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, hořčík či vlákninu. Důvodů, proč citrónovou vodou začínat každé ráno, je ale daleko víc.
Největší hodnotný podíl zabírá vitamín C, který je hlavním prvkem zlepšujícím imunitu lidského organismu. Ten je vhodný potravinami doplňovat zejména v období chřipkové sezóny.

Citrón při stresu
Hladina vitamínu C v lidském těle závisí mimo jiné na tom, zda je člověk ve stresu, nebo má jinak oslabený imunitní systém. Pití citrónové vody se doporučuje zejména při velké psychické a fyzické zátěži.

Vitamín C obsažený v tomto ovoci také podporuje produkci kolagenu v pleti, čímž udržuje pleť mladistvou a zářivou. Obsahuje antioxidanty, které chrání pokožku před zhoubným vlivem volných radikálů, UV zářením, nečistotami a toxiny.

Pozor na sklovinu
Pokud se rozhodnete do svého ranního rituálu zařadit pití šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu, nikdy nevynechejte vodu. Citrónová šťáva sama o sobě totiž může naleptávat sklovinu zubů, proto ji vždy řeďte s vodou (nejlépe vlažnou) a ústa následně vypláchněte vodou.

Citrónová voda pomáhá ke správné funkci střev, urychluje trávení a také odchod odpadních látek z těla. Je skvělou prevencí proti zácpě či průjmu, má protizánětlivé účinky a vyrovnává pH v těle. Snižuje také nezdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Pozitivní vliv na vnitřní orgány
Látky obsažené v citrónu se vstřebávají do krve a putují do jater, kde podporují jejich funkci a produkci enzymů.

Citrón je také zdrojem draslíku, který je nezbytný pro dobrou funkci nervové soustavy a udržování normálního krevního tlaku.

Krom toho mají látky obsažené v citrónu účinky antibakteriální a protirakovinné.

Zdroj: novinky.cz

GREENBAR - veganská jídelna na Ztracené ulici v Kroměříži

51cc29e1892380cadcbf0600.jpg
Týden od 16.-20. 10. 2017
Verš týdne: A však duše má rozvažujíc trápení svá a pláč svůj, pelynek a žluč. Rozvažujíc to ustavičně, ponižuje se ve mně. A přivodě sobě to ku paměti, (naději mám), Že veliké jest milosrdenství Hospodinovo, když jsme do konce nevyhynuli. Nepřestávajíť zajisté slitování jeho,Ale nová jsou každého jitra; převeliká jest pravda tvá. Díl můj jest Hospodin, říká duše má; protož naději mám v něm. Dobrý jest Hospodin těm, jenž očekávají na něj, duši té, kteráž ho hledá.“ Pláč Jeremiášův 3,19-25

PONDĚLÍ

Polévka: kvasnicová BL

Znojemská so sójovým masem, rýže BL

Těstovinový salát, brokolicová poleva

Salát: ředkvičkový

ÚTERÝ
Polévka: dýňová BL

Brambory pečené s hokaidem a tofu BL

Rýže čína s fazolemi BL

Salát: řepa s kyselým zelím

STŘEDA

Polévka: cizrnová BL

Bramborový salát BL, řepový karbanátek

Pohankové rizoto, žampionová omáčka BL

Salát: celerový s mrkví

ČTVRTEK

Polévka: kyselice BL

Plněné papriky, rýže BL

Šišky s mákem

Salát: řepa s křenem, ovocný

PÁTEK

Polévka: nudličková BL

Hlívový guláš, pohanka nebo špaldová placka BL

Jáhly s brokolicí a tofu, slun.papriková poleva

Salát: fazolkový s cibulí

NABÍDKA HOTOVÝCH JÍDEL: denně od 11:30 do 14.30.
CENA STANDARTNÍHO MENU : 89,- Kč, dětské menu 74,-Kč
BL – bezlepkové jídlo
BC – jídlo bez cukru




www.greenbar.717.cz
Co je to žvýkání oleje a jak to funguje?

Terapie, která má svůj původ v Rusku, je nejefektivnější, pokud se používá slunečnicový za studena lisovaný bio olej. Olej se žvýká v puse a cumlá asi 10-20 minut. Olej se smíchá se slinami a pomalu se přemění na jakoby mléčnou tekutinu. Po žvýkání se musí opět vyplivnout, protože na sebe navázal jedovaté substance, které se shromáždily v ústech a krční oblasti. Toto žvýkání oleje funguje jako očišťující proces.

Příznaky pro žvýkání oleje jsou široké:
dýchací problémy: kašel, bronchitida, chřipka, angína, astma
zánět dutiny ústní a bolesti krku, zánět dásní, paradentóza, zánět mandlí
hlava: suché oči, pálivé oči, zánět očních spojivek
srdeční arytmie, trombóza, nepravidelná cirkulace
ekzém, neurodermitida, podráždění kůže, akné, psoriáza
problémy s trávením, bolesti žaludku, vředy
infekce močového ústrojí, nemoci způsobené plísněmi

Proč je použití tak širokosáhlé???
Neustálé žvýkání stimuluje brzlík (centrum imunity)
Slinné žlázy nefungují pouze jako trávicí orgány, ale také pomáhají vylučovat jedy (je zvýšená cirkulace krve)
Žvýkání stimuluje lymfatický systém, zvláště v oblasti hlavy, což závisí na pohybu svalů tváře, krku atd.
Žvýkání napomáhá otevření dutin a funguje to jako skvělá auto drenáž

Může se používat i jiný olej?

Ano, ale slunečnicový je nabitý fotony, což jsou malé částičky naplněné světelnou energií, a jsou uloženy v polynesaturovaných mastných kyselinách oleje.


Jak olej žvýkat:

2 nebo 3krát denně si dáš do pusy čajovou lžíci oleje. Za deset lépe však za 20 minut to vyplivni a vyčisti si zuby. Nikdy ten nepolykej.

Odkud se to všechno vzalo?

Mudr. Karach hovořil o této úžasné léčbě na konferenci celo ukrajinské unii onkologů. Hovořil o skvělém léčivém procesu pro lidské tělo za použití slunečnicového oleje. Výsledky této léčby vyvolaly údiv a pochyby, ale experimenty s olejovou terapií, kdy každý může vidět výsledek sám na sobě, přesvědčí každého osobně.
V našich ústech je nerovnováha mikrobů a bakterií, které by byly pro člověka prospěšné, a žvýkáním oleje se takto vyřeší mnohé nemoci lidského organismu. Podle doktora Karacha by člověk mohl žít jednou tolik, kdyby používal přirozené metody prevence a léčby.
Tato léčba léčí bolesti hlavy, bronchitidy, bolesti zubů, trombózy, ekzémy, vředy, střevní problémy, srdeční a ledvinová onemocnění, encefalitidy a ženské problémy. Znemožňuje růst nádorů. Léčí chronické nemoci krve, ochrnutí a nemoci nervů, nemoci žaludku, plic a jater a také nespavosti.
Proto doktor Karach říká, že je takto možné vyléčit mnohé nemoci, také ty, které jsou způsobeny jedovatými chemickými drogami.
Doktor Karach říká, že tato metoda působí na organismus i preventivně. To je zvlášť důležité pro nádorová a srdeční onemocnění. Doktor Karach dosvědčuje: „S touto olejovou terapií jsem vyléčil svůj chronický problém s krví, trpěl jsem jím 15 let. Během tří dnů mne to vyléčilo i akutní artrózu, kvůli které jsem musel ležet v posteli.

Když doktor Karach zkoumal vyžvýkaný olej pod mikroskopem, zjistil přítomnost tolika mikrobů a jedů, kterých se pacient zbavoval a s postupem léčby se obsah víc a víc snižoval.

Takže jelikož je nejlépe začít hned ráno po probuzení, před jídlem, proč nezačít už zítra ráno?

Další informace a odkazy ohledné této léčby (v angličtině) http://www.oilpulling.com
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one