SRDEČNĚ VÁS ZVEME TENTO TÝDEN
12.-17. 12. 2017

Úterý 15.30 – Hodinka nad Biblí

Středa 16.00 – Kurz zdravého vaření

Čtvrtek 16.00 – Kurz zdravého vaření

Pátek 15.30 Hurikány, tornáda, tsunami napovídají – přednáška Bill Humeniuk, Kentucky, USA

Neděle 15.30 –Kurz zdravého vaření – Becky Humeniuk, Kentucky, USA
Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Pití citrónové vody po ránu posiluje imunitu a obranyschopnost těla
Citróny obsahují spoustu vitamínů, mimo jiné také vitamín C, který je vhodný doplňovat zejména v období chřipkové sezóny. Mimo jiné malé žluté plody obsahují i všechny důležité vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, hořčík či vlákninu. Důvodů, proč citrónovou vodou začínat každé ráno, je ale daleko víc.
Největší hodnotný podíl zabírá vitamín C, který je hlavním prvkem zlepšujícím imunitu lidského organismu. Ten je vhodný potravinami doplňovat zejména v období chřipkové sezóny.

Citrón při stresu
Hladina vitamínu C v lidském těle závisí mimo jiné na tom, zda je člověk ve stresu, nebo má jinak oslabený imunitní systém. Pití citrónové vody se doporučuje zejména při velké psychické a fyzické zátěži.

Vitamín C obsažený v tomto ovoci také podporuje produkci kolagenu v pleti, čímž udržuje pleť mladistvou a zářivou. Obsahuje antioxidanty, které chrání pokožku před zhoubným vlivem volných radikálů, UV zářením, nečistotami a toxiny.

Pozor na sklovinu
Pokud se rozhodnete do svého ranního rituálu zařadit pití šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu, nikdy nevynechejte vodu. Citrónová šťáva sama o sobě totiž může naleptávat sklovinu zubů, proto ji vždy řeďte s vodou (nejlépe vlažnou) a ústa následně vypláchněte vodou.

Citrónová voda pomáhá ke správné funkci střev, urychluje trávení a také odchod odpadních látek z těla. Je skvělou prevencí proti zácpě či průjmu, má protizánětlivé účinky a vyrovnává pH v těle. Snižuje také nezdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Pozitivní vliv na vnitřní orgány
Látky obsažené v citrónu se vstřebávají do krve a putují do jater, kde podporují jejich funkci a produkci enzymů.

Citrón je také zdrojem draslíku, který je nezbytný pro dobrou funkci nervové soustavy a udržování normálního krevního tlaku.

Krom toho mají látky obsažené v citrónu účinky antibakteriální a protirakovinné.

Zdroj: novinky.cz

GREENBAR - veganská jídelna na Ztracené ulici v Kroměříži

51cc29e1892380cadcbf0600.jpg
Týden od 11.-15- 12.2017
Verš týdne: "On musí růst a já se menšit. Kdo přichází shůry, je nade všechny; kdo je ze země, je pozemský a mluví pozemské věci. Ten, který přišel z nebe, je nade všechny. Svědčí o tom, co viděl a slyšel, ale jeho svědectví nikdo nepřijímá.“ Jan 3,30-32

PONDĚLÍ

Polévka: jáhlová BL

Bramborové placky, špenát BL

Fazole s kari, rýže BL

Ovesná kaše s jablky a ořechy BL, BC

Salát: míchaný s cibulí, ovocný

ÚTERÝ
Polévka: čočková BL

Kroupový Kuba, žampionová omáčka

Hlívový guláš, žitná placka nebo pohanka BL

Jáhly s datlovosezamovou polevou BL, BC

Salát: zelný s mrkví, ovocný

STŘEDA

Polévka: květáková BL

Zapečené zelné listy, rajská omáčka, rýže BL

Dušená mrkev, karbanátek, brambor BL

Šišky s mákem BL

Salát: řepa s křenem, ovocný

ČTVRTEK

Polévka: boršč BL

Rizoto BL

Pečení brambory s hokaido, česneková poleva BL

Rýžová nákyp, datlová poleva BL, BC

Salát: celerový s mrkví, ovocný

PÁTEK

Polévka: kapustová BL

Pečená zelenina, cizrna, rýže BL

Jáhly s brokolicí a tofu, brokolicová poleva BL

Salát: ledový



NABÍDKA HOTOVÝCH JÍDEL: denně od 11:30 do 14.30.
CENA STANDARTNÍHO MENU : 89,- Kč, dětské menu 74,-Kč
BL – bezlepkové jídlo
BC – jídlo bez cukru




www.greenbar.717.cz
PRAVDA O MLÉCE
Máte chuť na mléko, tvaroh, jogurt, smetanu nebo sýr?
Myslíte si, že jejich konzumací utužujete svoje zdraví?
Zásadním omylem je, že známe význam mléka mateřského a domníváme se,
že kravské má stejnou hodnotu a prospěšnost.
NOVÝ POHLED NA MLÉKO
“Mléko způsobuje různé druhy zdravotních problémů od průjmů, astma, alergií a kožních
ekzémů až k artritidám a anemiím. Mnoho mléka a mléčných výrobků, jako smetany, sýrů nebo
jogurtů, je škodlivé.”
Je kravské mléko opravdu tak nepostradatelné? Je skutečně tou “perfektní stravou”, jak se
věří po celé Americe?
“NE”, říká rostoucí počet lékařských autorit zabývajících se výživou. Prohlašují naopak, že
mléko podporuje vznik většiny nemocí, jako jsou průjmy, astma, arthritidy, anemie, dokonce
i srdeční choroby. Poukazují na rostoucí množství lékařských důkazů, včetně klinických zkušeností,
které podporují toto tvrzení.
Jedna z nejvýznamnějších autorit, popírajících dosavadní tradiční názor na mléko, je známý
a zkušený vědec Dr. William Ellis, M.D., lékař v důchodu, ortopéd a chirurg žijící v Arlingtonu
(stát Texas). Dr. Ellis se zabýval výzkumem mléka a jeho vlivu na své pacienty po dobu 42 let.
Své poznatky přednášel na vědeckých fórech, např. i na zasedání vědců americké vědy
v Margit. Je uváděn ve slovníku mezinárodní biografie dvou tisíc slavných mužů “Kdo je kdo”.
Na filadelfské klinice dosáhl hodnosti specialisty pro kostní nemoci. Tento statný sedmdesátník,
významný vědecký pracovník a doktor medicíny, se s námi s naprostou samozřejmostí přátelsky
podělil o své poznatky a názory na mléko. Ve stručnosti shrnujeme část rozhovoru, který vyšel
v americkém zdravotnickém časopise The Healthview č. 14 pod názvem Pravda o mléce (The
Truth about Milk).
Dr. Ellis: Roste počet lékařských autorit, které se zabývají výživou a studují vliv mléka na lidské
zdraví. Většina z nich uvádí, že mléko a mléčné výrobky výrazně přispívají k chorobným průjmům,
astmatu, artritidě,anemii, srdečním nemocím atd. Klinické výzkumy tato tvrzení potvrzují.
U některých pacientů mléko přispívá ke vzniku zácpy, která se podílí na vzniku a zhoršování
průběhu všech chorob.
Zdravotník: “Jak můžete něco takového tvrdit?”
Ellis: “Jsou zde důkazy, že mléko a mléčné výrobky jsou škodlivé pro mnoho lidí. Mléko je rozhodujícím
faktorem při zácpě, chronické únavě, artritidách, bolestech hlavy, svalových křečích,
obezitě, celé škále alergií a srdečních problémech. Mléko, zmrzlina a sýry mi chutnají
zrovna tak, jako mnoha Vašim čtenářům. Ale já je nejím, protože vím, že pro lidi je to strava
zcela nevhodná. Mám jasné důkazy, že kravské mléko a výrobky z něj jsou škodlivé jak pro
dospělé, tak i pro děti. Mnoho lidí trpí na nediagnostikovanou mléčnou intoleranci.”
Z: To jsou vážná slova. Rád bych slyšel vaše důkazy. Proč myslíte, že mléko je příčinou srdečních
problémů? Je to cholesterol?
E: Nikoliv. Otázka cholesterolu je sice závažná, ale v tomto případě není nejdůležitější. Studoval
jsem důkazy z obou stran a tvrdím, že lidé, kteří obviňují cholesterol, se mýlí. Objasnit problém
cholesterolu by si však vyžádalo mnoho slov. Začnu raději problémy s mlékem.
Z: Dobře. Není-li to cholesterol, kterou složku mléka tedy vidíte jako příčinu srdečních problémů?
E: Jsou tu dvě hlavní příčiny. Jednou je enzym obsažený v kravském mléce, nazývaný xantinoxidáza
(XO), který zaviňuje srdeční problémy napadáním srdce a srdečních artérií. Bádání
na tomto poli prováděl i Dr. Kurt A. Oster, přednosta kardiologického oddělení nemocnice
v Bridgeport, Connecticut a Dr. Esselbacher z Harvardské lékařské univerzity. Z našich výzkumů
je zřejmé, že nebezpečí xantinoxidázy přichází hlavně z mléka homogenizovaného. V
létech 1971 - 1974 jsem studoval 75 pacientů s angínou pectoris a arteriosklerosou. Všichni
pacienti užívali mléko a dostávali kyselinu listovou a kyselinu askorbovou, které obě potírají
působení XO. Výsledky byly dramatické. Většina bolestí hrudníku se snížila, příznaky se tišily
a každému z nich se dnes daří dobře.
Dr. Esselbacher z Harvardské lékařské univerzity s plným přesvědčením prohlašuje:
“Homogenizované mléko, protože obsahuje XO, je jednou z hlavních příčin srdečních
potíží v USA.” Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném, tedy průmyslově
zpracovaném mléce. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží
XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak
jemně rozbity, že XO je absorbována do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně artérií. (O
xantinoxidáze viz ještě dále).
Z: Hovořil jste o dvou hlavních důvodech, proč mléko zaviňuje srdeční problémy. XO je jedním,
jaký je ten druhý?
E: Konzumace mléka vede k nadváze a obezitě. Lidé s nadváhou trpí srdečními chorobami
prokazatelně častěji než lidé s normální váhou.
Z: To je pravda. Proč ale myslíte, že pití mléka vede k nadváze?
E: Problém je v tom, že lidé pijí mléko místo vody, aby uhasili žízeň. Každá sklenice mléka
znamená 165 kilokalorií, což si neuvědomují. Všechny tyto kalorie se převádí na váhu navíc.
PO SÝRECH BOLÍ HLAVA
E: Problém sýrů je ještě vážnější. Lidé si neuvědomují, že sýry jsou velmi koncentrovanou potravinou.
Na výrobu 1 kg sýra je třeba průměrně 11 až 15 litrů mléka (podle tvrdosti sýra). Je-li
některá potravina tak velmi koncentrovaná, nemusíte mnoho jíst, abyste přibrali na váze. Navíc je většina sýrů solena. Jak víte, mnoho soli nejen, že zadržuje vodu v těle a tím zatěžuje
organismus, ale zároveň stupňuje riziko srdečních onemocnění.
Z: Zmínil jste se také o bolestech hlavy. Proč si myslíte, že mléko způsobuje bolesti hlavy?
E: Bolesti hlavy nesouvisejí ani tak s problémem mléka, ale sýrů. Již před více než 200 lety se
dobře vědělo, že mnoho sýrů způsobuje bolesti hlavy. Již roku 1780 na to upozorňoval vynikající
britský vědec John Fetherle. Uveřejnil statisticky podložené údaje o vztahu mezi požíváním
sýrů a těžkými migrénovými bolestmi hlavy. Studia mnoha dalších vědců tyto Fetherlovy
nálezy po letech potvrdily. Časopis Nature uveřejnil v březnu 1971 studii lékařky Eddy
Saningtonové. Autorka poukázala na to, že příčinou značné části bolestí hlavy je mléčná bílkovina.
Tentýž časopis zveřejnil v červeni 1974, že tento prokázaný fakt platí, ne však pro
každého pacienta. (Dnešní poznatky energetické medicíny pracují s principy jin a jang a vysvětlují,
že záleží na konstituci a kondici pacienta a na tom, v jakém množství a v jaké kombinaci
se sýry konzumují.) Všem výzkumníkům však dosud unikalo to podstatné: vlastní důvod
proč sýr zaviňuje bolesti hlavy.
Z: Co tedy zaviňuje bolesti hlavy?
E: Tyramin - amin, který vzniká při zrání sýrů z bílkovin. Tento poznatek sdělil Dr. Edda Sanington
ve své studii v lékařském časopise “Nature” v březnu 1971. Studie, zveřejněná v červenci
1974 ve stejném časopise, ukázala, že v sýrech byl nalezen fenylethelamin. Sýry však nezpůsobují
bolesti hlavy vždycky. Mé pokusy potvrzují, že se tak děje hlavně dospělým, kteří
užívají mléčné výrobky, ale nedokáží je dobře strávit.
Z: Z dalších problémů uvádíte chronickou únavu, křeče svalů, zácpu a další. Proč myslíte, že to
zaviňuje mléko?
E: Domnívám se, že problémy zaviňuje špatná absorpce. Mléko a mléčné výrobky nejsou v lidském
organismu tak dobře metabolizovány. Jak víte, jsem klinický badatel. Své poznatky
získávám z praktické práce s pacienty. Za 42 let praxe jsem zpracoval více než 25 000 krevních
nálezů. Tyto nálezy jasně dokazují, že lidé s mléčnou stravu nejsou schopni vstřebat
všechny výživné látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí bez mléka.
Z: Proč předpokládáte, že mléko a mléčné výrobky způsobují špatné vstřebávání živin ze stravy?
E: Řeknu vám hlavní důvody: První je, že mléko a jeho produkty mají schopnost neutralizovat
jednu z hlavních zažívacích šťáv - kyselinu solnou HCl. Tato kyselina se váže na mléčnou
bílkovinu kasein (je velmi obtížně stravitelná). To způsobuje nejen obtížnější práci žaludku,
ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí nezbytné HCl. Tělo
tedy pracně vyrábí kyselinu solnou, kterou však mléko rychle neutralizuje. Vy pak dobře nevstřebáváte
minerální látky, vitamíny a další cennou výživu z potravy. Není divu, že pak máte
stále hlad…
Druhý velmi závažný argument proti mléku a mléčným výrobkům: vytváří hlen (mukus), který se
usazuje a hromadí ve střevech, v plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Nadbytek
hlenu vytváří na vnitřní stěně střev vrstvu povlaku, který pochopitelně zabraňuje dobrému
vstřebávání živin. Takový člověk může mít nadváhu, může být obézní a přesto je vlastně
podvyživený a trpí chronickou únavou. Nadměrný hlen způsobuje i další problémy: snižuje
peristaltiku střev, což nevyhnutelně vede k chronické zácpě. Tuk a hlen vzniklý v důsledku
konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění. Hlen se hromadí
v plicích, v dutinách a ve střevech. Je významným faktorem při vzniku bolestivých problémů
nosních a čelních dutin i při tvorbě hnisu v hrdle.
Z: Jak to myslíte?
E: Je to prosté. Hlen je lepkavý. Chytají se na něj další škodliviny a v těle se hromadí. Jestliže je
u pijáků mléka nadměrné množství hlenu ve střevech, lepí se potrava na stěny a dochází
k omezení střevní peristaltiky. Následkem toho se stolice obtížně dostává ven. Podobně se to
děje ve vašich plicích, ve sliznici nosohltanu a jinde. Jste-li nachlazen a pijete mléko, budete
si stěžovat na ucpaný nos, na kongesci (překrvení, městnání krve, zduření sliznic dýchacích
cest) a tvoření hlenu v plicích. Trpíte-li angínami, chřipkami či některými z popsaných problémů,
měli byste rozhodně mléko a sýry z vaší stravy zcela vyloučit.
Z: Jak je to s alergiemi?
E: Problém alergií je podobný a vysvětlení je zřejmé. Je známé, že alergie na mléko je zcela
běžná, obzvláště mezi dětmi. Dr. Frank Oski, vedoucí lékař dětského oddělení státní univerzity
v New Yorku, uvádí, že 25 % dětí, které byly živeny kravským mlékem více jak 6 měsíců,
bude jednou trpět některou z forem alergie. Toto tvrzení je ve všech pracích o alergiích doprovázeno
zjištěním, že mléko a jeho produkty jsou na prvním místě v seznamu příčin vedoucích
ke vzniku a prohloubení alergií. Některé z alergických příznaků, které se u našich dětí
vyvíjejí, jsou astma, přecitlivělá kůže, kožní vyrážky a ekzémy, různé hrudní infekce i další
méně nápadné příznaky, jako je dráždivost, chronická únava a další.
Z: Proč mléko způsobuje alergie?
E: Hlavní důvod spočívá v tom, že mléko dráždí buňky v dolních dvou třetinách žaludku. Tam
vznikají žaludeční trávicí šťávy a HCl. Když se mléko a jeho produkty užívají pravidelně,
funkce těchto buněk se vyčerpává, oslabuje a postupně ničí. Lidé holdující mléku mají oslabené
trávicí šťávy a nedostatek tolik potřebné kyseliny solné HCl. Výsledkem toho je, že bílkoviny
nemohou být plně využity. Jen částečně strávené bílkoviny vstupují do krevního oběhu.
V krvi vytvářejí agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně a vyvolávají nepříjemné vyrážky a
jiné alergické reakce. Nejen u dětí, ale také u dospělých vládne stejný mechanismus - kravské
mléko provokuje alergické reakce. Tím, že mléko dráždí tkáně, oslabuje i odolnost organismu
vůči dalším alergenům.
Z: Proč konzumace kravského mléka a mléčných výrobků tak nepříznivě ovlivňuje odolnost vůči
dalším alergenům?
E: Proto, že jen velmi málo lidí je schopno metabolizovat mléčnou bílkovinu důkladně. Hlavní
bílkovina v kravském mléce je kasein. Organismus krávy ho potřebuje. Avšak pro lidi kasein
potřebný není. Většina dětí (60%) kasein vůbec nestráví. Nedokonale a jen částečně strávené
bílkoviny mléka pak vstupují do krevního oběhu a dlouhodobě dráždí tkáně. Tak vzniká vnímavost
na alergeny. Bílkovinami kravského mléka a mléčných výrobků jsou nezdravě přetěžována játra. Argumenty pro mléčnou bílkovinu methionin, velmi potřebnou pro játra, jsou šálivé.
Methionin pro dobrou činnost jater lze tělu dodávat z celých zrn pšenice, špaldy a výrobků
z nich.
Játra musí neustále odstraňovat nedokonale strávené bílkoviny a další zplodiny metabolismu
mléka. Tím se značně a navíc zbytečně zatěžují. Přetěžuje se i celý vyměšovací systém.
Naproti tomu základní bílkovina lidského mléka je laktalbumin, který je pro člověka lehce stravitelný.
S jeho trávením mají děti malé nebo žádné potíže. Děti většinou tuto bílkovinu úplně
stráví a využijí ji bez většího úsilí svých orgánů.
Podobná situace je s vápníkem. Vápník obsažený v kravském mléce není metabolizován
úplně, zatím co vápník mateřského mléka se metabolizuje (vstřebává) snadno. Provedl jsem
tisíce krevních zkoušek, které prokázaly, že lidé, kteří pijí 2 - 3 sklenice mléka denně, mají
nebezpečně nízkou hladinu krevního kalcia (vápníku).
Z: Prosím, rozveďte to.
E: Vím, že se předpokládá, že mléko je výborný zdroj vápníku. Není pochyb, že je bohaté na
vápník. Jenomže mnoho lidí tento vápník není schopno metabolizovat. Pro tělo je použitelný
pouze vápník, který je dokonale strávený. U tisíců pijáků mléka jsem zjistil nejnižší hladinu
krevního vápníku z celé populace. Nízká hladina vápníku v krvi vyvolává stavy podrážděnosti
a časté bolesti kloubů, svalů a rovněž bolesti hlavy. Vápník, jako JIN zásadotvorný prvek, má
důležitou schopnost jednak neutralizovat nadbytečné kyseliny a jednak uvolňovat. Nemáte-li
dostatek použitelného vápníku, svaly jsou v permanentním napětí, uvolňují se nedostatečně.
To je příčinou svalových kontraktur, nepříjemných bolestí a následně syndromu chronické
únavy.
Chcete-li mít dostatek vápníku, jezte dostatečné množství zelených listových zelenin, pórku,
pažitky, cibulové natě, petrželky, kapusty, zelí, salátu, kopřivového špenátu, kořenové zeleniny,
kysaného zelí s křenem, fazolí, čočky, cizrny, máku, sezamových a dýňových semínek…
To vše je bohaté na vápník. Každý ví, jak velmi důležitý je pro nás vápník. Každý se zajímá
o množství vápníku, ale málokoho napadne ptát se na kvalitu a hlavně na jeho využitelnost
pro lidský organismus. Zamysleme se: oproti telátkům, pro která je kravské mléko jedině určeno,
máme my lidé dvě podstatné nevýhody. Jednak jsme již dospělí a náš brzlík plní zcela
jiné a důležitější funkce než je vstřebávání mléka (například imunita); a jednak nám oproti telátkům
přece jen něco chybí. Uhodnete co? Pro vysoký obsah kaseinu těžko stravitelné kravské
mléko je určeno pro telátka, která mají, jak známo, čtyři žaludky. My máme jen jeden malý
žaludek, který je navíc přizpůsoben na lehce stravitelné mateřské mléko. S mateřským
mlékem nikdy žádné problémy nebyly. Můžeme ho s plnou zodpovědností vřele doporučit.
Mateřské mléko našim dětem, kravské mléko telátkům!
Mateřské mléko je dokonalá strava pro děti. Obsahuje přirozené substance, které dávají dětem
obranu proti infekcím. A navíc, mateřské mléko, zvláště v prvních deseti hodinách po porodu,
stimuluje zažívací systém dítěte k činnosti. Mateřské mléko dále obsahuje neutrální tuky, které
jsou velmi podobné normálnímu lidskému tuku. Předpokládá se, že tyto přirozené tuky
pomáhají dítěti lépe absorbovat v tuku rozpustné vitamíny. Mateřské mléko obsahuje velké
množství taurinu (protein) a fosforu. To jsou dvě součásti výživy, které jsou důležité pro
správný vývoj mozku.
Ale snad nejdůležitější součástí mateřského mléka je láska, kterou dítě dostává od své matky.
Zde není a nikdy nebude náhrady. Pozoroval jsem, že děti, které byly kojené, byly šťastnější,
tišší a celkově klidnější. Kojené děti jsou rovněž nesrovnatelně odolnější jak fyzicky, tak i po
stránce psychické. Budete-li mít dítě, kojte ho. A kojte ho co nejdéle. Naprosto není pravdivá
pověra, že si tím žena zničí krásné poprsí. Nemůžete-li z nějakého důvodu kojit (velmi často
je příčinou právě přílišná konzumace mléka a mléčných výrobků a z toho plynoucí nedostatek
vápníku), vyhledejte ve svém okolí zdravou kojící matku a požádejte ji alespoň o malé množství
mléka. Naučte se připravovat obilné mléko nebo si zajistěte čerstvé kozí mléko. Přesvědčete
se, že na pastvině koz nerostou ocúny, které kozám nevadí, ale pro miminko mohou
být ve větším množství jedovaté.
Navrhuji vašim čtenářům, aby na tři měsíce vyloučili veškeré mléko, sýry, zmrzlinu, jogurty,
smetánky a ostatní mléčné produkty. Budou se cítit lépe a byl bych překvapen, kdyby se někdo
z nich opět vrátil k mléčným výrobkům. Ať zkusí na tři měsíce vyloučit také všechny sušenky,
pečivo i bílkovinné prášky. Když říkám všechny mléčné produkty, tak myslím všechny.
Nedotkněte se ani čajové lžičky mléka nebo smetany. Zjistil jsem, že i čajová lžička mléka
může způsobit problémy, které potřebují 3 až 4 dny, než se s nimi tělo zcela vypořádá. To je
zátěž navíc.
Myslím, že vím, jaký máte pocit. Říkáte si: Jak mohu žít bez šlehačky, sýrů, koláčů, dortů, zmrzliny
a jogurtů? Vím, jaké to je. Protože i já jsem to na začátku pocítil. Ale také vím, že vaši
čtenáři se pak budou cítit mnohem zdravější, silnější, klidnější a vyrovnanější.
Z: Ještě poslední otázku. Jestliže kravské mléko a výrobky z něj objektivně způsobují tolik problémů,
proč se považují za tak výbornou stravu pro člověka?
E: Je pro to řada důvodů. Snad nejdůležitější je ten, že vědci zabývající se výzkumem se domnívali,
že mnoho různých výživných látek v mléce je automaticky vstřebáváno. Jak je vidět,
není tomu tak. Teoreticky je to výborná strava, ale kdybyste dělali tisíce analýz krve pacientů
jako já, zjistili byste, že tomu tak není.
Dalším důvodem je, že mléčné produkty chutnají velmi dobře. Jsem si jist, že kdyby chutnaly
jako senagram, nikdo by je nejedl - bez ohledu na výživné látky. Řadu mléčných výrobků není
třeba pracně žvýkat, většinu z nich průmysl atraktivně ochucuje a barví. Tím vzniká návyk.
Jiným důvodem je, že lidé znají oblibu mléka, ale neznají problémy, které může mléko zavinit.
Zajímavým důvodem je rovněž to, že lidé chápou význam a důležitost mateřského mléka
a omylem se domnívají, že kravské mléko má stejnou hodnotu a prospěšnost. To je však naprosto
zásadní omyl. Obě mléka jsou určena pro kojence. Kravské a mateřské mléko jsou dvě
různé tekutiny, které mají plnit biologické a metabolické potřeby pro dva velmi rozdílné živočišné
druhy. Zdá se, že je mléko jako mléko, ale není tomu tak. Problém tkví v tom, že markantní
rozdíly jsou zřejmé až při laboratorní analýze, s níž se však většinou lidé nesetkávají.
A na závěr ještě jedna maličkost: Kravské mléko je nesmírně bohatým zdrojem vápníku.
Zdálo by se, že kdo nepije kravské mléko, nemá vápník. Odpovězte mi, prosím, na otázku:
Kde berou krávy tolik vápníku do svého mléka, když nepijí mléko, ani nejedí sýry?
Tolik v roce 1978 ve stručnosti doktor Ellis.
Jiní badatelé už v téže době uváděli, proč přes všechna rizika řada dětí při mléčné stravě
prosperuje: mají totiž ještě relativně zdravá játra a ostatní důležité žlázy, které pracují takřka
dokonale. V pozdějším věku, v době od dvou do šesti let, se však pomalu začnou objevovat
rýmy, kašle, kožní ekzémy, alergie i poruchy štítné žlázy. A jestliže stále více dětí se s těmito
problémy již rodí nebo se u nich projeví již po prvních týdnech života, příčina je opět v mléce a
jeho výrobcích, které miminko konzumuje v době matčina těhotenství.
JE MLÉKO STRAVA?
Ve Spojených státech prováděl rozsáhlé výzkumy o mléce vedoucí kardiolog Dr. Oster. Prohlásil,
že průmyslově zpracované homogenizované mléko je hlavní příčinou srdečních potíží
v USA.
Přednosta lékařského Harvardkého institutu Dr. Kurt Esselbacher řekl: “Plně podporuji a potvrzuji
tvrzení Dr. Ostera, že homogenizované mléko je jednou z hlavních příčin srdečních potíží
ve Spojených státech. Proces homogenizace rozbije bílkoviny a tuk mléka na velice jemné částečky,
které se rozptýlí ve stejnorodé (homogenní) tekutině. Tento proces zabraňuje oddělení
smetany od mléka, ale zároveň způsobuje, že ledviny nejsou schopny tak malé částečky odfiltrovat
a ty se pak společně s XO dostávají do krevního řečiště, kde páchají nedozírné škody.”
Dr. Oster vysvětluje, že tuk v mléce obsahuje složku zvanou xantin oxidase, která napadá
srdce a artérie ihned, jak vstoupí do krevního oběhu. U nezpracovaného (nehomogenizovaného)
mléka tělo vylučuje tento toxin jako balast. Je-li mléko homogenizované, rozbíjením drobných
částí tuku XO prostupuje stěnami střev a dostává se do krevního oběhu. Chemické působení
XO zjizvuje stěny artérií a srdeční tkáně. Tělo se snaží škodu napravit tím, že zvedá hladinu
cholesterolu v krvi a ukládá ochranný tukový materiál na poškozená místa. Když proces pokračuje,
zaplňuje tučný materiál (např. cholesterol) artérie a způsobuje známé srdeční potíže.
Jiný varovný hlas je od Dr. Waltera Sackerta z Miami na Floridě, který říká, že mléko je
smrtelnější než cigarety. Prohlašuje: “Zlozvyk pití mléka v této zemi patří k národní sebevraždě.
Lidé se domnívají, že je to ideální potravina, ale mléko by mělo být povinně označeno varováním:
Tato substance je nebezpečná vašemu zdraví!”
V rozhovoru s jinými vědci uvádí, že XO faktor je do značné míry zodpovědný za vznik
a rozvoj arteriosklerózy (kornatění tepen), nejčastější příčiny smrti v USA. Zdá se, že mnohá
matka denně ohrožuje své děti možností srdečních obtíží, když je nutí pít mléko a odmění je za
to zmrzlinou.
KRÁVY ZA NEPŘIROZENÝCH PODMÍNEK
Homogenizace mléka není zdaleka jediným hazardem. Dnešním velkým mlékárnám
a gigantickým farmám se říká “továrny na mléko” či “farmářské továrny”. Krávy již nemají volný
výběh po pastvinách v přátelství s býky. Aby se zvýšila produkce mléka, je kráva nucena dávat
75x více mléka než normálně. Proto je její strava energetizována a její oplodnění je prováděno
uměle a rutinně. Následkem těchto biologických neuspokojení krávy častěji onemocní obdobně
jako lidé, kteří setrvávají v nepřirozených podmínkách. V důsledku toho jsou pijáci mléka vystaveni
působení preparátů, které se kravám podávají buď jako léky, nebo jako prevence. U krav
jsou stále běžné mastitidy, které potírá penicilin. Obvyklá pasterizace určité drogy a preparáty v
mléce neovlivní. Krávy je do mléka vylučují 14 dní. Konzumenti mohou jen doufat, že mlékař je
natolik eticky založen, že po těchto 14 dní mléko do distribuce nedá a vzdá se tak ušlého zisku.
Pasterizace nás před chemikáliemi z mléka neuchrání, ačkoliv dobře sloužila hygienickým
účelům v roce 1893, kdy Henry B. Coit navrhl pravidla pro užívání mléka: zničení zárodků tyfoidu,
bacilů coli, tuberkulózy. Převařením mléka lze překazit tvorbu smetany. To je však vážný
nedostatek z hlediska obchodu. Pasterizované mléko kysne pomaleji, čímž se prodlužuje jeho
životnost potřebná pro přepravu. Proč používat tak pochybnou věc, když je tolik jiných vhodných
potravin?
PROČ PIJEME MLÉKO?
Jsme vedeni k tomu, že mléko je plné zdraví, neboť mlékárny dělají vysoce organizované
kampaně za milionové prostředky na podporu prodeje svých produktů.
Mléko má však sloužit jako strava pro mláďata všech druhů savců. Je to výživa, která trvá,
dokud se anatomie jedince dostatečně nevyvine pro asimilaci stravy, která je žádoucí pro daný
druh živočicha. Kravské mléko je určené pro tele, není určeno pro lidské mládě. Kravské mléko
obsahuje o 30 % více kaseinu než lidské mléko, neboť tele zvětší svou váhu za 6 - 8 týdnů
dvojnásobně. Váha dětského těla se zdvojnásobí za 6 - 8 měsíců. Složky kravského mléka budují
tělo telátka, které roste velmi rychle. Mnoho dlouhých lidí vděčí za bolesti svých zad příliš
rychlému, neproporcionálnímu růstu kostry v mladém věku, kdy dostávali kravské mléko.
Člověk je jediný tvor, který pokračuje v pití mléka i po skončení laktace matky. Brzlík funguje
v dětství, aby předtrávil mléko, než se dostane do střev. V průběhu přirozeného odstavování
brzlík postupně atrofuje a připravuje se na produkci jiného hormonu pro pubertu. Další mléko
a mléčné výrobky, které přijímáme po této periodě, či dokonce v dospělosti, přichází do žaludku
a střev nepřipravené ke strávení a jeho odpadní látky velmi přetěžují náš organismus.
HLEN
Protože kravské mléko a jeho produkty nejsou tráveny dokonale, vzniká u člověka mnoho
hlenu. Je pravda, že hodně dětí na mléčné stravě prosperuje po určitou dobu relativně dobře. Je
to díky tomu, že mají silná játra a jejich adrenalinové žlázy pracují dokonale. Později, od 2 až 6
let, se objevují chronické rýmy, kašel, dýchací problémy, astma a různé formy alergií… Jak typické
pro předškolní a školní věk! Dlouhodobá konzumace mléka narušuje funkci štítné žlázy. Úpravami mléka se koncentruje kasein a máme tu další zdroj potíží…
Dr. Artur Schech, dermatolog z Dallasu (Texas), tvrdí, že vyléčil mnoho kožních chorob po
odstranění mléka a bílého pečiva ze stravy pacientů. Dánský lékař dentista Dr. Braun dokázal,
že děti farmářů měly většinou horší zuby nežli děti z rybářských rodin, kde se pije mléka méně,
ale mají více ryb.
Mýtus o důležitosti obsahu kalcia v mléce se rozplynul při biochemickém zjištění, že pro tělo
je použitelný pouze vápník dokonale vstřebatelný, což rozhodně není případ kravského mléka.
MLÉKO NIČÍM NENAHRADÍŠ?
RNDr. Ing. Pavel Stratil se výživou zabývá dlouhá léta. Profesionálně a odpovědně. Již
v roce 1987 publikoval v brožuře Výživou za zdravím řadu pozoruhodných informací z vlastních
výzkumů a k nim ještě přidal v té době už v zahraničí běžná a vědecky prokázaná zjištění. Například:
•Ve výzkumu kazivosti zubů u dětí se zjistil větší výskyt zubních kazů u dětí pijících mléko
než u dětí, které ho nekonzumovaly (pasterizace mléka totiž snižuje využitelnost vápníku
pro lidský organismus).
•Arteriosklerózu podporuje mléko tím, že obsahuje tak zvaný volný tuk, který má nízký obsah
nenasycených mastných kyselin.
•Z výzkumu RNDr. Ing. Pavla Stratila vyplývá, že kravské mléko způsobuje v lidském těle
nedostatek chrómu. Tím se v těle vytvářejí podmínky pro vznik srdečních chorob, diabetu
a hypoglykémie.
Utrácíte za přípravky pro zhubnutí? Pak byste měli vědět, že kravské mléko a výrobky z něj
obsahují hormony estradiol a somatotropní hormon. Jsou v množství určeném pro budoucí krávu
a u člověka způsobují nadměrný a rychlý růst a přispívají k tloustnutí.
Mléko a mléčné produkty porušují hormonální rovnováhu a tím mohou položit základ ke
vzniku a rozvoji rakoviny.
V roce 1963 se ve Francii konaly Marseillské mezinárodní gastroenterologické dny. Profesor
Delmont z Nicy tam uvedl, že nesnášenlivost (intolerance) mléka není dána – jak se donedávna
myslelo – mléčným tukem. Zhruba od skončení kojení až do pěti let věku dítěte přestává tělo
produkovat enzym laktázu, uvedl Delmont. Laktáza jest enzym, který pomáhá vstřebávat mléčný
cukr, laktózu. Disacharid skládající se z glukózy a galaktózy. Bez laktázy neprojdou tyto cukry
skrze střevní sliznice. V těle pak způsobují zdravotní škody. Výjimku tvoří podle profesora Delmonta
určité procento Skandinávců (nazývá je “mutanty”), kteří si laktázu uchovají do dospělého
věku jako ochranu před severoevropským nedostatkem slunečního záření, neboli jako ochranu
před rachitidou. Delmont tento jev nazývá selekcí a datuje ho již do doby Vikingů.
JSME TO, CO JÍME
Profesor A. Schause , ředitel institutu pro biosociální výzkum v Citty College v Taconě, publikoval,
že podle jeho výzkumů nadměrná spotřeba pasterizovaného kravského mléka může
napomoci dokonce k rozvoji antisociálního chování a zločinnosti. Obojí se dá obecně nazvat
agresivitou. Není bez zajímavosti, že mladí lidé se již zcela běžně titulují “vole, vole” a toto slovo
užívají v každé druhé větě. Zajímavě se to doplňuje s myšlenkou profesora Michio Kushi, který
opakovaně zdůrazňuje Hippokratovo: “Jsme to, co jíme…” A dodává k tomu: Děti, vyrostlé na
kravském mléce, odmítají matku. Jejich matkou totiž byla kráva…
MLÉKO A DIABETES
Podle údajů doktora Wolfganga Meinrekena, prezidenta Sdružení profesionálních dětských
lékařů v Německu, přibývá alergických onemocnění v dětském věku. Tento vědec doporučuje,
aby matky pokud možno kojily co nejdéle a aby byť jen přikrmování kravským mlékem se provádělo
výhradně na zvláštní povolení lékaře.
V Německu je kromě mnoha tisíc alergických dětí také 12 až 14 tisíc dětí, postižených nevyléčitelnou
cukrovkou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tato juvenilní cukrovka
šíří jako epidemie. A to i v zemích, které jsou přírodě dosti blízko, např. Finsko. Po léta se
marně pátralo po příčinách dětského diabetu. Zdá se, že nastal obrat. A to zveřejněním teorie
jednoho kanadského badatele, která se objevila v New England Journal of Medicine – lékařském
časopisu s dobrou pověstí. Teorie dokazuje, že dětská cukrovka a cukrovka u mladistvých
je způsobena reakcí imunitního systému na pro člověka nepřirozené bílkoviny kravského mléka.
SNAD JEDINĚ KEFÍR
Pro váhavce praktická rada: Když mléko, tak co nejméně – a kefír. Jedině ten obsahuje enzymy,
které pomáhají mléko trávit. Když sýry, tak ty nejméně tučné, v co nejmenším množství –
a vždy jen jako dochucení na zeleninový pokrm. Nezapomínejme, že zelenina svými minerály,
vitamíny a energií pomáhá některé škodlivé vlivy sýrů zmírnit.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one