Srdečně vás zveme! Již tuto sobotu
Srdečně vás zveme! Již tuto sobotu
Od zítřka 4.9. bude v Greenbaru opet otevřeno. Těšíme se na vás


Chceme vás upozornit na změnu otevírací doby. Každý den jen do 14.30

Chceme vás pozvat na Kurz zdravého vaření, který proběhne 10-13. října v 16 hodin. V případě zájmu prosím potvrďte svou účast.

Každé úterý v 16 hodin v Greenbaru otevíráme společně Bibli. Srdečně vás zveme!



Nově nás najdete i na facebooku - Greenbar Kroměříž
Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Pití citrónové vody po ránu posiluje imunitu a obranyschopnost těla
Citróny obsahují spoustu vitamínů, mimo jiné také vitamín C, který je vhodný doplňovat zejména v období chřipkové sezóny. Mimo jiné malé žluté plody obsahují i všechny důležité vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, hořčík či vlákninu. Důvodů, proč citrónovou vodou začínat každé ráno, je ale daleko víc.
Největší hodnotný podíl zabírá vitamín C, který je hlavním prvkem zlepšujícím imunitu lidského organismu. Ten je vhodný potravinami doplňovat zejména v období chřipkové sezóny.

Citrón při stresu
Hladina vitamínu C v lidském těle závisí mimo jiné na tom, zda je člověk ve stresu, nebo má jinak oslabený imunitní systém. Pití citrónové vody se doporučuje zejména při velké psychické a fyzické zátěži.

Vitamín C obsažený v tomto ovoci také podporuje produkci kolagenu v pleti, čímž udržuje pleť mladistvou a zářivou. Obsahuje antioxidanty, které chrání pokožku před zhoubným vlivem volných radikálů, UV zářením, nečistotami a toxiny.

Pozor na sklovinu
Pokud se rozhodnete do svého ranního rituálu zařadit pití šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu, nikdy nevynechejte vodu. Citrónová šťáva sama o sobě totiž může naleptávat sklovinu zubů, proto ji vždy řeďte s vodou (nejlépe vlažnou) a ústa následně vypláchněte vodou.

Citrónová voda pomáhá ke správné funkci střev, urychluje trávení a také odchod odpadních látek z těla. Je skvělou prevencí proti zácpě či průjmu, má protizánětlivé účinky a vyrovnává pH v těle. Snižuje také nezdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Pozitivní vliv na vnitřní orgány
Látky obsažené v citrónu se vstřebávají do krve a putují do jater, kde podporují jejich funkci a produkci enzymů.

Citrón je také zdrojem draslíku, který je nezbytný pro dobrou funkci nervové soustavy a udržování normálního krevního tlaku.

Krom toho mají látky obsažené v citrónu účinky antibakteriální a protirakovinné.

Zdroj: novinky.cz

GREENBAR - veganská jídelna na Ztracené ulici v Kroměříži

51cc29e1892380cadcbf0600.jpg
Týden od 16.-20. 10. 2017
Verš týdne: A však duše má rozvažujíc trápení svá a pláč svůj, pelynek a žluč. Rozvažujíc to ustavičně, ponižuje se ve mně. A přivodě sobě to ku paměti, (naději mám), Že veliké jest milosrdenství Hospodinovo, když jsme do konce nevyhynuli. Nepřestávajíť zajisté slitování jeho,Ale nová jsou každého jitra; převeliká jest pravda tvá. Díl můj jest Hospodin, říká duše má; protož naději mám v něm. Dobrý jest Hospodin těm, jenž očekávají na něj, duši té, kteráž ho hledá.“ Pláč Jeremiášův 3,19-25

PONDĚLÍ

Polévka: kvasnicová BL

Znojemská so sójovým masem, rýže BL

Těstovinový salát, brokolicová poleva

Salát: ředkvičkový

ÚTERÝ
Polévka: dýňová BL

Brambory pečené s hokaidem a tofu BL

Rýže čína s fazolemi BL

Salát: řepa s kyselým zelím

STŘEDA

Polévka: cizrnová BL

Bramborový salát BL, řepový karbanátek

Pohankové rizoto, žampionová omáčka BL

Salát: celerový s mrkví

ČTVRTEK

Polévka: kyselice BL

Plněné papriky, rýže BL

Šišky s mákem

Salát: řepa s křenem, ovocný

PÁTEK

Polévka: nudličková BL

Hlívový guláš, pohanka nebo špaldová placka BL

Jáhly s brokolicí a tofu, slun.papriková poleva

Salát: fazolkový s cibulí

NABÍDKA HOTOVÝCH JÍDEL: denně od 11:30 do 14.30.
CENA STANDARTNÍHO MENU : 89,- Kč, dětské menu 74,-Kč
BL – bezlepkové jídlo
BC – jídlo bez cukru




www.greenbar.717.cz
SÝR - PONĚKUD KYSELÝ ÚSMĚV…
V dnešní době je stále méně věcí svatých a nedotknutelných. Svoji aureolu ztrácejí nyní i sýry, užívané po dobu uplynulých čtyř tisíc let a často propagované jako zdravá potravina. Teprve v poslední době se ukázalo, že sýr není tou zázračnou potravinou, jak se mnozí domnívali. Jeho užívání s sebou může naopak nést významná zdravotní rizika.
Všechny mléčné výrobky se v nedávných letech dostaly pod drobnohled - od souvislosti mezi množstvím nasyceného tuku v mléce a zvýšením hladiny cholesterolu po přenos některých onemocnění prostřednictvím mléčných výrobků ze zvířat na člověka. Většina nemocí, které se takto přenášejí, nejsou závažné, jejich příznaky připomínají nachlazení, streptokokální bolesti v krku a další infekce; některé však mohou představovat ohrožení života.
Stále ještě probíhá bitva s brucelózou, nemocí přenášející se mlékem, která ohrožuje dlouhodobě kvalitu života. Postižená osoba trpí chronicky zvýšenou teplotou a sníženou výkonností.
Dnes se ocitl pod soustředěnou palbou sýr, nikoliv kvůli infekčním nemocem, které se jím mohou přenést podobně jako jinými mléčnými výrobky, ale vzhledem ke svému základnímu chemickému složení. Sýry se vyrábějí působením odpadních produktů baktérií a plísní na mléko. Většina potravin, které jsou kontaminovány plísněmi a baktériemi, vydává takový nepřijemný zápach, že jenom málo lidí je ochotných je konzumovat. Obecně platí, že nepříjemný zápach u potraviny indikuje určité ohrožení. Je zřejmé, že tento princip platí u sýra, protože většina dětí přirozeně sýry zpočátku odmítá a musí se postupně naučit je konzumovat.
Změny, ke kterým u sýru dochází během fermentačního procesu a "dozrávání" zahrnují tvorbu toxického alkaloidu zvaného roquefortin, což je neurotoxin, jenž je schopen vyvolat u myší spasmické křeče. Tento alkaloid je vytvářen plísní Penicillium roqueforti. Alkaloidy jsou všechny toxické a patří mezi ně tak různé jedy, jako je coniine, jeden z hlavních prchavých alkaloidů nalézajících se v jedovaté rostlině, kterou užil Sokrates, když zažil svoje Waterloo, nebo kofein, hlavní alkaloid v kávě, čaji, kole nebo čokoládě.
Do další třídy jedovatých látek patří toxické aminy. Jakákoliv fermentovaná (kvašená) potravina (nebo nápoj) může obsahovat toxické aminy. Ty dokážou vyvolat takové změny v nervovém systému, které mají za následek bolesti hlavy, bušení srdce, vysoký krevní tlak, migrény a další známé poruchy, ke kterým dochází na úrovni buňky.
Během fermentace mléka se vytváří několik toxických i netoxických aminů. Jedním z nich je tyramin, což je amin způsobující migrénovité bolesti hlavy. Jedinými sýry, které obsahují tyramin v nevýznamných množstvích, jsou smetanový sýr a tvaroh. Mezi další potraviny obsahující tyraminy patří čokoláda, herinky, droždí, kuřecí játra, zralé salámy (boloňský, čabajka atp.), masové výtažky a alkoholické nápoje. Kdyby se člověk řídil přirozenými chutěmi, vyhnul by se všemu, co je byť jen nepatrně cítit zkaženě.
Mléko, tvořené žlázami, jež jsou ve skutečnosti modifikovanými potními žlázami, je přirozeně bohaté na sůl. Sýry rovněž obsahují hodně soli. Vysoký příjem soli zvyšuje riziko onemocnění vysokým krevním tlakem.
Syřidlo, jež se užívá při srážení mléka za účelem výroby sýrů, se běžně získává ze žaludku telat. Někdy se používá kombinace reninu a pepsinu anebo rostlinných enzymů získávaných z hub. Pepsin se získává hlavně z čerstvých vepřových žaludků. Mnohé sýry obsahují konzervační prostředky, emulzifikátory a další činidla, která mohou mít na tělo škodlivé účinky. Proces putrefikace (zahnívání), během nějž se mléko mění na sýr, snižuje množství vitamínů. Sýr neobsahuje prakticky žádné ve vodě rozpustné vitamíny. Ke ztrátám vitamínů a minerálů dochází v důsledku odstranění syrovátky.
Při výrobě sýrů se vytvářejí nežádoucí chemické látky, které se týkají tří hlavních komponent sýru: tuků, sacharidů a bílkovin. Tuk obsažený v sýru je hydrolyzován na dráždivé mastné kyseliny - např. kyselinu máselnou - a delší uhlíkové řetězce mastných kyselin. Uhlohydrát obsažený v mléce, což je hlavně laktóza, se mění putrifikací na kyselinu mléčnou. Bílkovina fermentuje na peptidy, aminy, indoly, skatol a čpavek - některé z těchto látek jsou dávány do souvislosti s rozvojem rakoviny. Možnost tvorby nitrosaminu, který je jedním z nejsilnějších činidel přispívajících k rakovině, je zvláště znepokojující. Jak nervový systém, tak gastrointestinální trakt některé z těchto látek dráždí, což má za následek, že konzument se stává popudlivým a rozmrzelým.
Konzumace sýrů s sebou samozřejmě nese i obvyklé nevýhody konzumace mléčných výrobků, jako jsou alergie, laktózová intolerance, potravinové sensibility a vysoký obsah kalorií. Sýr obsahuje pořádné množství aminokyseliny tryptofanu, která způsobuje po jídle ospalost a neschopnost se soustředit.
V USA se zjistilo, že některé dovážené sýry stály v pozadí epidemického výskytu gastroenteritidy. V gramu sýra se podařilo izolovat až 120 choroboplodných zárodků - to představuje 600 takových zárodků v jedné čajové lžičce sýra. Ze všeho až dosud řečeného můžeme dojít k závěru, že některé potraviny, o kterých se obecně předpokládá, že jsou zdravé, takovými vůbec být nemusejí.
Mezi další potraviny, u kterých se vytváří specifický zápach v důsledku aktivity baktérií, patří kysané zelí, ocet, nakládaná zelenina, máslo či podmáslí. Díry ve švýcarském ementálu jsou výsledkem činnosti bacilů vytvářejících plyny - tyto bacily se podobají bacilům vytvářejícím plyny v našich střevech.
Existují recepty na zdravé rostlinné náhražky sýrů. Nejjednodušší cestou je naučit se užívat tofu - sójový sýr.
Dr. Agatha & Calvin Thrash, Uchee Pines Institute
Více zajímavých článků na stránkách:
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one