Každé úterý od 16 hodin vás zveme na posezení s přáteli


Chceme vás upozornit na změnu otevírací doby. Každý den jen do 14.30



Nově nás najdete i na facebooku - Greenbar Kroměříž
Doporučovaný denní příjem soli pro děti od čtyř do šesti let věku jsou tři gramy, od pěti do deseti let pět gramů a všech starších do šesti gramů. Čeští muži denně přijímají 14,5 gramu soli a ženy 10,4 gramu. To je podle člena výboru pediatrické společnosti profesora Jana Jandy trojnásobná spotřeba oproti doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).

Pokud rodiče sami hodně solí, nešetří se solí ani v dětské stravě. Sůl dodává jídlu chuť, dětem pak už méně osolené jídlo nechutná. Tělo si na sůl navykne a děti solení požadují. Navíc po slaném je žízeň, děti ji zahánějí sladkými nápoji. Vedle zvýšeného tlaku z přemíry soli tak jsou děti ohroženy i obezitou, řekl Janda.

Zvýšené hodnoty tlaku, tzv. prehypertenzi, má podle Jandy už řada náctiletých v Česku. Při nezměněném jídelníčku se mohou během pár let dopracovat k vysokému tlaku. Ten zvyšuje riziko mrtvice a infarktu, ale i řídnutí kostí, astmatu a v pozdějším věku i nádorů žaludku.

Pediatři se v ordinacích věnují osvětě, odborná společnost připravuje se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) osvětové akce pro rodiče i děti. "My to děláme proto, že se prokázalo, že zvýšený příjem soli je spojen se zvýšeným tlakem. Asi polovina českých dospělých mužů a třetina dospělých žen má hypertenzi, které se také říká tichý zabiják," řekl Janda.

Důležité hlídat obsah soli
Rodiče sami podle profesora mohou ovlivnit příjem soli u dítěte jen ze zhruba 20 procent tím, že při vaření méně solí a na stůl nedávají slánku na dosolování. Asi 80 procent soli nosí v nákupech ze supermarketů a značné dávky jsou i v jídle z řetězců rychlého občerstvení.

"Pokud chtějí rodiče množství soli hlídat, znamená to při nákupu vybírat zboží a dívat se na etikety. WHO i EU nás tlačí do toho, aby na každém balení byl vedle obsahu kalorií a tuku i obsah soli," připomněl profesor. Akce na zvýšení povědomí o nebezpečí nadměrného solení by podle něj měly směřovat i na výrobce, ti prý ale většinou snižovat obsah soli nechtějí. Sůl konzervuje, zlepšuje chuť, a tak zvyšuje prodej.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) doplnila, že pro školy se chystá interaktivní programy, kde si děti vyzkoušejí, jak zkusit nahradit sůl, a dozvědí se, jaké množství soli je doporučeno. "Ukazujeme jim třeba celoživotní spotřebu na čtyřech pytlích soli oproti doporučené, kterou tvoří jeden pytel, aby si to názorně představily," řekla. Děti dostanou i zdravé recepty, semafory jim označují vhodné a nevhodné potraviny.

Od září 2015 běží studie sledující obsah soli ve školních obědech. Z náhodně vybrané jídelny se odebere vzorek oběda, určí se množství soli a dalších látek. Projekt potrvá do konce roku 2016, pak bude vyhodnocen.

Zdroj: novinky.cz
Pití citrónové vody po ránu posiluje imunitu a obranyschopnost těla
Citróny obsahují spoustu vitamínů, mimo jiné také vitamín C, který je vhodný doplňovat zejména v období chřipkové sezóny. Mimo jiné malé žluté plody obsahují i všechny důležité vitamíny skupiny B, vápník, železo, draslík, hořčík či vlákninu. Důvodů, proč citrónovou vodou začínat každé ráno, je ale daleko víc.
Největší hodnotný podíl zabírá vitamín C, který je hlavním prvkem zlepšujícím imunitu lidského organismu. Ten je vhodný potravinami doplňovat zejména v období chřipkové sezóny.

Citrón při stresu
Hladina vitamínu C v lidském těle závisí mimo jiné na tom, zda je člověk ve stresu, nebo má jinak oslabený imunitní systém. Pití citrónové vody se doporučuje zejména při velké psychické a fyzické zátěži.

Vitamín C obsažený v tomto ovoci také podporuje produkci kolagenu v pleti, čímž udržuje pleť mladistvou a zářivou. Obsahuje antioxidanty, které chrání pokožku před zhoubným vlivem volných radikálů, UV zářením, nečistotami a toxiny.

Pozor na sklovinu
Pokud se rozhodnete do svého ranního rituálu zařadit pití šťávy z čerstvě vymačkaného citrónu, nikdy nevynechejte vodu. Citrónová šťáva sama o sobě totiž může naleptávat sklovinu zubů, proto ji vždy řeďte s vodou (nejlépe vlažnou) a ústa následně vypláchněte vodou.

Citrónová voda pomáhá ke správné funkci střev, urychluje trávení a také odchod odpadních látek z těla. Je skvělou prevencí proti zácpě či průjmu, má protizánětlivé účinky a vyrovnává pH v těle. Snižuje také nezdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Pozitivní vliv na vnitřní orgány
Látky obsažené v citrónu se vstřebávají do krve a putují do jater, kde podporují jejich funkci a produkci enzymů.

Citrón je také zdrojem draslíku, který je nezbytný pro dobrou funkci nervové soustavy a udržování normálního krevního tlaku.

Krom toho mají látky obsažené v citrónu účinky antibakteriální a protirakovinné.

Zdroj: novinky.cz

GREENBAR - veganská jídelna na Ztracené ulici v Kroměříži

51cc29e1892380cadcbf0600.jpg
Týden od 17.-21. 7. 2017
Verš týdne: „"Mistře, které je největší přikázání v Zákoně?" Ježíš mu řekl: "'Budeš milovat Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. To je první a největší přikázání. Druhé je mu podobné: 'Budeš milovat svého bližního jako sám sebe.' Na těchto dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci." Matouš 22,36-40

PONDĚLÍ

Polévka: fazolková BL

Fazole na paprice, rýže BL

Zapečené žitné těstoviny s kapustou

Salát: okurkový s česnekem

ÚTERÝ

Polévka: jáhlová se zeleninou BL

Kroupový Kuba, žampionová omáčka

Dušená mrkev, karbanátek, brambor BL

Salát: zelný s mrkví

STŘEDA

Polévka: cizrnová BL

Znojemská, rýže BL

Pohanková pizza, sezamová poleva BL

Salát: řepa s kyselým zelím


ČTVRTEK

Polévka: dýňová BL

Čočkovec, brambory, křenová omáčka BL

Rýžový nákyp, meruňková poleva BL, BC

Salát: rajčatový s cibulí, ovocný



PÁTEK

Polévka: rajská BL

Zapečené brambory s hokaido a tofu, cuketové zelí BL

Ovesné placky s ořechovou polevou a meruňkami

Salát: ředkvičkový, ovocný

NABÍDKA HOTOVÝCH JÍDEL: denně od 11:30 do 14.30. CENA STANDARTNÍHO MENU : 89,- Kč
BL – bezlepkové jídlo
BC – jídlo bez cukru
Pečené tofu – plátky, nebo „škvarky"


Bílé tofu nakrájím podélně na 3 plátky a po upečení použiji do sendviče, nebo krájím na ty 3 plátky a dále pak na kostky, z nichž upeču tzv. „škvarky“ :-)
Pomastím plech olejem a pokládám plátky, nebo 2-3 ks tofu pokrájené na kostky. Pokapu olejem, soj. omáčkou, posolím, dám celý kmín a posypu hodně Tebi – dodá chuť „masa“ . Promíchám.......plátky neobracím, jsou zhruba po 20ti min. upečené a voňavé, kostky v těch 20ti min. 1-2x promíchám.

Gomasjo

Sezamové semínko nasucho opražíme na pávni do té doby, než začne lupat. Potom ho vsypeme do mixéru s polovičním množstvím soli a krátce pomixujeme.
Směs pak používáme jako koření. Připomíná masovou chuť i vůni a tak jí můžeme dochucovat karbenátky, pomazánky i omáčky. Uchováváme v uzavřené sklenici v chladu.

Ovesné placičky


sůl 1/3 čl
lněné semínko mleté 4 pl
ovesné vločky 2 šálky ( jeden šálek = 1,4 dcl)
med 2 čl
slunečnice mletá 2 pl
skořice 1/4 čl
sojové mléko 1,5 šálku
olej 2 čl

Slunečnici a len umeleme, smícháme s ostatními surovinami a tím vytvoříme řídké těsto, které necháme stát asi 10 minut. Po zhoustnutí kladem po lžících na pečící papír na plechu, mírně je roztáhneme a pečeme asi 20 - 25 minut zhruba na 190 st. C (podle trouby a až zčervenají.
Placičky můžeme použít namísto pečiva ke snídani a potírat je zdravými sladkými pomazánkami a nebo medem.
Když vynecháme med a skořici, můžeme přidat např. utřený česnek a třebas různé bylinky a máme variantu na slano.

Karbenátky z cizrny


Uvařená cizrna (množství dle strávníků) - předem na noc namočit a vařit v papiňáku zhruba 40 min.
2 hrníčky uvařené cizrny - umlít a nebo umixovat
jemné ovesné vločky - množství dle potřeby na zahuštění (já dala asi 100 g) namočit do trošky vody
česnek - 3 - 5 stroužků dle chuti
4 - 5 PL Tebi kvasnic
sůl, vegeta bez glutamátu, majoránka
může se přidat trošku strouhanky nebo celozrnné mouky když je potřeba směs zahustit

Vajíčka nejsou potřeba, vločkama se karbanátky krásně spojí.
Uděláme si placičky, které obalujeme ve strouhance a pečeme v troubě.
Množství cizrny i ovesných vloček si každý může upravit podle sebe.
Jsou výborné s bramborovou kaší, do které zamícháme podušenou cibulku.

Tofu praženica


1/2 balenia tofu biele (môže byť pre chuť aj trochu udené tofu)
4 ks šampiňóny čerstvé
podľa chuti hrášok mrazený
1 ks cibuľa menšia,
soľ
kurkuma mletá
chilli mleté
olej rastlinný

Vidličkou roztlačíme tofu. Pridáme trošku chilli, kurkumu a koreniny na ochutenie a dofarbenie. Cibuľku si nakrájame na malé kocky a udusíme na vode. Očistené a nakrájané šampiňóny pridáme k cibuli, jemne osolíme a dusíme pár minút. K šampiňónom pridáme tofu a hrášok a popražíme na panvici. Keď je to hotové pridáme trochu oleja a podávame s čerstvou zeleninou.

Guacamole ze zeleného hrášku

Guacamole se tradičně vyrábí z avokáda, ale pokud zrovna avokádo nemáš, můžeš zkusit tuto variantu.

2 hrnky mraženého hrášku
1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy (uprav množství dle chuti)
2 stroužky rozmačkaného česneku
zelená petrželka či nať koriandru podle chuti
1 malá nakrájená červená cibule
2 rajčata nakrájená na kostky
půl červené papriky na drobno nasekané nebo nastrouhané

Rozmraz hrášek v teplé vodě (nevař). Nechej okapat. Hrášek rozmixuj spolu s citronovou šťávou dohladka. Dej do misky a vmíchej do toho ostatní ingredience. Můžeš podávat s celozrnnými plackami, krekry nebo nakrájenou zeleninou. Hodí se také k rýži či těstovinám.


Česnekové sendviče


Chleba
Olej
Hodně mačkaného česneku
Sůl
Jakékoliv koření, bylinky, sušená paprika, tebi ...

Chleba nebo housky použijeme pokud možno celozrnné (nemusí být toastový čtvercový). Smícháme rozmačkaný česnek, sůl, koření a olej. Potíráme větší vrstvou obě strany chleba a dáme zapéct do sendvičovače (toastovače). Budete překvapeni, jak jednoduché jídlo může být dobré.


Domácí kečup

1 plechovka syrových nebo sterilovaných rajčat
cibule
česnek
bazalka
olivový olej
sůl

Rajčata povaříme společně s česnekem, cibulí, bazalkou, solí, popř. dalším kořením dle vlastní chuti, tak 15 minut. Poté rozmixujeme s 1 lžící olivového oleje. Uskladňujeme v chladnu (vydrží až 5 dní) nebo zavařujeme.

Sojový "polštářek"


2 hrníčky namočených sojových bobů
1 1/2 hrníčků vody
1 hrníček nakrájené zelené papriky
1 čajová lžička sušené papriky
1 čajová lžička soli
3 čajové lžičky wurzlu nebo vegety bez glutamanu sodného (Solčanka)
1 střední cibule nasekaná na drobno
3 polévkové lžíce sušeného droždí Tebi

Rozmixuj sojové boby s dostatečným množstvím vody, aby se daly mixovat. Smíchej s ostatními přísadami. Peč v troubě na 200°C necelou hodinku. Pokud chceš, můžeš papriku rozmixovat spolu se sojovými boby. Nebo přidej nakrájené rajče či nastrouhanou mrkvičku.


Ne-masové kuličky (meat balls)


1 hrníček vařené rýže nebo jáhel
1/2 hrníčku pomletých slunečnicových semínek
1/2 hrníčku pšeničných klíčků
1/2 čajové lžičky italských bylinek (bazalka, oregáno, tymián …)
1/2 hrníčku mletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce kešu
1 čajová lžička soli

Všechno smíchej. Vyválej kuličky. Popraš mletou paprikou. Peč na 200°C na pečícím papíru 30 minut. Použij místo klasických masových kuliček do rajské polévky či omáčky atd.

Rýžové krokety


1 hrníček nasekaných ořechů
1 hrníček vařené rýže natural
1 hrníček opečených kostek chleba, rozmixovaných (bread crumbs)
1 polévková lžíce sojové mouky (pro spojení)
1 1/2 čajové lžíčky soli
1 polévková lžíce nasekané petržele
1 malá cibulka, najemno nařezaná
1 hrníček sojového mléka

Všechno smíchej. Vytvaruj krokety. Peč na pečícím papíru nebo vymazaném plechu v předehřáté troubě na 200°C do zlatova. Asi 40-45 minut. Podávej zalité omáčkou nebo samostatně.

Brokolice s rýží


1 hrníček vařené rýže natural
1 kytice čerstvé brokolice (nebo jeden balíček mražené)
1 1/2 hrníček vody
2 polévkové lžíce arrow root (nebo i jiného obyčejné škrobu)
1 1/2 polévkové lžíce wurzlu nebo solčanky (vegeta bez glutamanu)
1 čajová lžička kurkumy
1/4 hrníčku nasekaných mandlí
1/4 hrníčku sojové majonézy

Vychlaď vařenou rýži. Rozprostři do plytké zapékací misky. Podus brokolici a rozlož na vrstvu rýže. Smíchej vodu se škrobem a povař, dokud nezačne tuhnout, přidej majonézu a koření. Zalej tím brokolici. Posypej mandlemi. Peč asi 20 minut při 200°C nebo dokud to nezačne bublat. Ihned servíruj.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one